Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, ilimizde, ülkemizde ve dünyada yaşanan olumsuz hava şartları ve afetler nedeniyle ürün ve hasat kaybının büyük olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugünkü nüfusla buğday ihtiyacının 18-19 milyon ton civarlarında olduğunu, 20 yıl sonra nüfus artışıyla birlikte buğday ihtiyacının 100 milyon ton olmasının beklendiğini belirten Şube Başkanı Çetinkol, “Gelişen ve büyüyen Türkiye’de ve Denizli’de her yıl artan nüfusunun sağlıklı ve düzenli beslenmesini sağlayacak orta ve uzun vadeli önlemler şimdiden alınmalıdır. Bu önlemlerin başında çiftçimizin üretimden kaçmasını önleyecek destek ve alım politikaları gelmektedir. Tarımda alt yapı sorunları acilen çözülmeli. Yüksek verimli, kaliteli buğday çeşitleri üniversite ve araştırma kurumları tarafından bulunup, geliştirilip, çiftçinin üretmesi sağlanmalıdır. En önemlisi de, tarım ciddiye alınmalı, istihdamı, üretimi, sermayeyi, yönetimi çekecek gelişmeler ortaya koyulmalıdır” dedi.

Küresel ısınmanın etkileri

Küresel ısınmanın yarattığı iklim değişikliklerinin, bir taraftan kuraklık diğer taraftan aşırı yağışlarla ülkemizde ve dünyada tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini ileri süren Başkan Çetinkol, “Özellikle ABD’de son elli yılda görülmemiş derecede yaşanan kuraklık, Rusya’daki olumsuz iklim koşulları, Çin ve Hindistan’daki sel felaketleri insan gıdası olan tarım ürünlerinin veriminin azalmasına yol açmaktadır. Kuraklıktan ülkemizde etkilenmekte, Orta ve Doğu Anadolu’da yaz aylarındaki sıcaklık mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde seyretmekte, bunun sonucu özellikle başta buğday olmak üzere tahıl ürünlerinin verim ve rekoltesinde önemli azalmalar beklenmektedir. ABD buğdayda, mısırda ve soyada dünyanın en büyük tedarikçisi yani ihracatçısı ülke konumundadır. Oradaki olumsuz gelişmeler tüm dünyayı dolayısıyla bizi de olumsuz etkilemekte tarımsal üretimdeki gerilemeler gıda fiyatlarında önemli artışlara yol açmaktadır. Dünya buğday üretimi 2010-2011 döneminde 695 milyon ton oldu. 2011-2012 döneminde ise, 665 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Üretimde 30 milyon ton azalma önemli bir tehlikeyi, açlık tehlikesini işaret etmektedir. Şu anda zaten dünyada 1 milyar insan açlık sınırında yaşamakta, yeterli beslenemediği için milyonlarca insan ve bebek ölmektedir. Dünya buğday stoklarında 2011-2012 döneminde 197 milyon tondan 182 milyon tona gerilemesi beklenmektedir. Bu önemli bir azalmadır.
” dedi.

Aşırı sıcak rekolteyi etkiledi

Ülkemizde de hava sıcaklığının haziran ve temmuz aylarında mevsim normallerinin çok üstünde seyretmesinin özellikle orta ve doğu Anadolu’daki buğday-arpa veriminin, rekoltesinin önemli ölçüde düşmesine sebep olacağını belirten Çetinkol, “Bu süreci hükümetin dolayısıyla bu konuda yetkili kuruluş olan Toprak Mahsulleri Ofisisin (TMO) iyi yönetmesi gerekmektedir. Şu anda TMO’nin depolarında geçen yıldan kalan buğday stoku 1.5 milyon tondur. 2012 hasat dönemindeki alımlarla stok miktarı 2.5 milyon tona çıkmıştır. Kıyı bölgelerinde tahıl hasadı bitmiştir. Orta ve Doğu Anadolu’da hasat başlamış ve devam etmektedir. Kısa vadede TMO fiyat desteğiyle çiftçiyi desteklemeli, alımları düzenli ve istikrarlı bir şekilde yapmalı, stokları sıkıntıya yer vermeyecek düzeyde tutmalıdır. Orta ve uzun vadede ise, ülke çapında üretim planlaması yapılmalı, tarımsal destek alım politikalarıyla çiftçi desteklenmeli ve yönlendirilmelidir.” Şeklinde konuştu