Kayıpların sebeplerini İklimsel hastalıklarda meydana geldiğini söyleyen Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak;  Bazı kovanlarda ROSEME SRN dediğimiz arı hastalığı görüldüğünü söyledi. Çomak şöyle devam etti;

 “ Sonbahar mevsiminin kurak geçmesi ve yeterli polen akışının sağlanamaması kovanlarda arı mevcudunun yaşlanmasına ve arıların yaşlı kadro ile kışa girmesine neden oldu. Yaşlı arı mevcuduyla kışa giren kovanlarda kış kayıpları daha fazla oranda görüldü. Kışı geçiren arılarda Ocak ve Şubat aylarında havaların sıcak gitmesinin etkisiyle erken uyanma yavru faaliyetleri erken başladı.  Bakım ve beslenme yapan arıcılarda kovan gelişimini hızlandırdı. Mart ayının Şubat ayından daha serin ve soğuk geçmesi arı ailelerinde zararlı etkiler oluşturdu. Havaların soğumasıyla birlikte kovan içinde daralmalar ve aşırı sıkışmaları görüldü. Sıcaklığın etkisiyle yavrularda ölümler ve çürümeler meydana geldi” diye konuştu. Nisan ayının ilk günlerinde havalar yeniden ısındığını sözlerine ekleyen Çomak; “
Arıların çalışma temposu yükseldi. Kovanın gelişmesinde hızlandı. İçinde bulunduğumuz günler ve son yağan yağmurlar arıcılık faaliyetlerimizi olumlu yönde etkiledi. Bundan sonraki temennimiz beklenmedik soğukların gelmemesidir” dedi.