CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP İzmir Milletvekilleri Erdal Aksünger, Alaattin Yüksel ve TV programcısı Tayfun Talipoğlu, Ergenekon davası kapsamında Bodrum’da gözaltına alınan ve Muğla E Tipi Kapalı Cezaevine konulan Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Yazar Merdan Yanardağ’ı ziyaret etti.
Erdal Aksünger ile birlikte Merdan Yanardağ’ı ziyaret eden İlhan Cihaner, cezaevi ziyareti çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Cihaner, Merdan Yanardağ’ın yazdığı bir kitap ve verdiği konferanslar ile bir SMS kaydı nedeniyle tutuklandığını ileri sürdü. Cihaner, yaklaşık iki aydır hükümlü ve tutuklu statüsünde bulunan Merdan Yanardağ’ı ziyaret ettiklerini belirterek şöyle konuştu: "Kendisini buraya getirenlere boyun eğmeyeceğini, cesurca, yüreklice ifade etti. Niçin burada olduğunu ve nasıl bir adaletsiz süreçten geçtiğini biliyor. Kendisinin sağlığı ve morali gayet iyi ve yerinde. Bugün çok büyük beklentiler ile yurttaşların tamamının ilgisini çeken demokrasi tırnak içinde söylüyorum 'Paket’in açıldığı bir günde Merdan Yanardağ’ın uydurma delillerle hiç bir ceza metninde suç olarak tanımlanmamış bir takım gerekçelerle cezaevinde tutulması aslında başlı başına çelişkili bir durum." Merdan’ın cezaevinde olduğu bir ülkede demokrasiden söz etmenin mümkün olmadığını belirten Yanardağ, şunları söyledi: "Davayı yakından takip edenler biliyor. Kendisine ait olmayan bir SMS ve kendisinin olmadığı bir görüntü kaydı ile 1992’de çıkardığı bir gazete ile ilgili yaptığı bir toplantıda ancak mizah dergilerine konu olabilecek bir takım gerekçelerle Merdan’ı içeri attılar. Ama biz biliyoruz ki; Merdan, kendisinin üzerinde durduğu, çalıştığı kitaplar ve konferanslar nedeni ile içeridedir. Bir an önce özgürlüğüne kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Umuyoruz ki hukuksuzluk bir an önce sona erer.”
Cihaner, gazetecilerin Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan ‘Demokratikleşme Paketi’ ile ilgili sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Detaylı takip edemedim. İçeriği ne olursa olsun, Merdan Yanardağ ve onun gibi insanların bu ve benzer gerekçelerle cezaevinde tutulduğu bir ülkede demokrasiden bahsedilemez. Şu an bu anlamda, bu tarz hukuksuzluklar varsa, adalet üzerine yükselmeyen hiçbir rejim demokratik olamaz. Demokrasinin ne hale geldiğini biraz önce içeride gördük.”