Sivil Toplum Kuruluşlarının da katıldığı bir organizasyonda, Denizli basını ile buluşan buluşan Meorient Uluslararası Fuarcılık Anadolu Ziyaretçi Koordinatörü Eser Mutlu; 2016 yılı Çin - Türkiye arasındaki ticari ilişkileri değerlendirdi.5 Mayıs Perşembe günü Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında, tarihi İpek Yolu’nun bugünkü durumu ile Denizli’nin bu ticari alan içerisindeki önemi vurgulandı. China Homelife Turkey fuarı kapsamında düzenlenen Anadolu Alım Heyeti ve GoChina programının da anlatıldığı toplantıda, İpek Yolunun önemli noktalarından biri olan Denizli’deki profesyoneller İstanbul ve Çin’e davet edildi.

Gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olan Çin ve Türkiye, birbirini tamamlayabilen iki ülke olarak, yeni strateji ve işbirliği çerçevesinde ticari olarak önemli bir noktaya geldiler. Özellikle İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması, Türkiye'nin Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyesi olması, Çin ve Türkiye arasında ileriye dönük olarak yapılacak olan altyapı anlaşmalarının temelini oluşturuyor. Bu kapsamda Çin ve Türkiye arasındaki uzun vadeli ticari planlarına göre 2020 yılında ticari hacmin 100 milyar doları geçmesi hedefleniyor.

Çin ile Türkiye arası ticari ilişkilerde en büyük platform olma özelliğine sahip olan China Homelife fuarı da İpek Yolu’nun en büyük ayaklarından biri olan Denizli’de ticaretin temsilcileri ile buluştu. 2014 yılından bu yana Türk işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği China Homelife Turkey fuarında bu yıl 800’ü aşkın Çin firmasının tekstil, hazır giyim, kumaş, dekoratif kumaş, gıda ve gıda işleme, ev tekstili, inşaat malzemeleri, ev gereçleri, elektrikli ev aletleri-hırdavat, mobilya, aydınlatma ürünleri, hediyelik eşya, mutfak ve banyo armatürleri başta olmak üzere 50 binin üzerinde ürün görücüye çıkacak. 2015 yılında 330 ikili iş görüşmesi ve toplamda 18.07 milyon dolarlık iş hacmi gerçekleştirilirken bu yıl ikili görüşme sayısının 750’ye çıkması hedefleniyor.

Basın toplantısında ticari ilişkinin önemine ve kültürel paydaşlığa değinen Meorient Uluslararası Fuarcılık Anadolu Ziyaretçi Koordinatörü Eser Mutlu; “Yaşamakta olduğumuz küresel kriz ortamında ve yükselen piyasaların dünya ekonomisine hâkim olacağı yeni dönemde Türkiye ve Çin daha fazla ticaret yaparak, daha fazla işbirliği yaparak, dünya meselelerine karşılıklı çıkarları gözeten çözümler bularak zenginleşmek zorundadır. İki ülke arasındaki dostluğun gerçek tanığı olan tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesini hızlandırma gayreti içinde olmalıyız. Böylelikle daha derin ekonomik ilişkilerle ulaşılabilecek, ikili ticaret hacmi de gerçek potansiyeline ulaşabilecektir. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan 2000 yıllık ipek yolunun kervanlarına baktığımızda 2 tanesinin Denizli il sınırı içerisinde yer aldığını görüyoruz. Bu tarihi ticaret yolun ayaklarından en önemlilerinden biri olan Denizli’nin günümüzdeki gelişmesine baktığımızda da göz ardı edilmeyecek rakamlar çıkıyor ortaya. Denizli’nin sahip olduğu sanayi üretim kapasitesi ve çeşitliliği dış ticareti de geliştirdi ve 2015 yılında yaklaşık 4 milyar 780 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2016 yılının ilk üç ayında Denizli’nin Çin’e yaptığı ihracat 7.590,0231 dolar iken Türkiye’nin aynı dönemde Çin’e yaptığı ihracat yaklaşık 408.571,06 dolar.” şeklinde konuştu.

Çin’in dünya ülkeleri üzerindeki etkinlik alanını giderek genişletmekte olduğunun altını çizen Mutlu; “Günümüz küresel ekonomisinde, 10.36 trilyon dolarlık Gayri Safi Milli hasılası ile dünyanın ihracatı en yüksek ve ikinci büyük ekonomisinin Çin olduğunu ve sürdürülebilir büyüme, enerji verimliliği, bilimsel-teknolojik gelişme, verilen teşvikler ile ülkedeki eyaletler arası farklılıkların azaltılması temalarını ön plana çıkarmakta olduğunu” belirtti.
China Homelife Turkey Fuarının Türkiye’de öncülük ettiği ve ettiği Çin Hükümeti’nin 21. yüzyılın İpek Yolu çalışması olarak başlattığı “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı - OneBelt, One Road” projesi büyük bir yatırım ile başlatıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “65 ülkeyi kapsayan projenin en büyük ayaklarından birini Türkiye oluşturuyor. İpek Yolu’nun bir ucunda küresel ekonominin büyüme motoru Çin, diğer ucunda da dünyanın en büyük pazarı Avrupa Birliği bulunuyor. Türkiye ise güzergâh üzerindeki en stratejik noktada yer alıyor. Bölgenin en büyük sanayi gücü olan Türkiye, Çin’den İtalya’ya uzanan geniş coğrafyada en büyük serbest piyasa ekonomisi olma özelliğini taşıyor. China Homelife Turkey Fuarı da, Çin’in deniz ticaretini güçlendirmek adına başlatılan ve dünyanın yüzde 63’üne ulaşılması hedeflenen “İpek yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin dünya çapındaki resmi platformu. Bir Kuşak, Bir Yol (One Belt, One Road) çağrısı ile Türkiye Çin arası ticari ilişkiler büyük bir hız kazandı. Asya Altyapı Yatırım Bankası, İpek Yolu Fonu kurulmasıyla da Çin ve Türkiye tarihte görülmemiş bir gelişme fırsatını yakaladı. Küresel finans krizinin etkisiyle dünya ekonomisindeki toparlanma günden güne zorlaşırken yeni büyüme noktası ve yatırım fırsatı aranması bütün ülkelerin ilgisi çekiyor. Çin’in dev piyasası da küresel ekonominin gelişmesine önemli fırsat sağlıyor.”