Çin’de agroturizm forumunda Türkiye’yi temsil eden Tütüncüoğlu, katılımcıların Çeşme’nin bitkilerine hayran olduğunu açıkladı, ilçenin tarım turizminde de gelişeceği sinyalini verdi. 

Çin’in Hunan Eyaleti, Changsha şehrinde Dünya Agroturizm Kalkınma Forumu’na (World Agritourism Delopment Forum) katılan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, toplantının olumlu geçtiğini, yeni bağlantılar kurduklarını açıkladı. Dünyanın dört bir ucundan 30 ülkenin turizm alanında marka şehirlerinin belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen foruma, Türkiye’den tek davet edilen konuşmacı olan Tütüncüoğlu, burada tarım ve turizm üzerine konuştu, İzmir ve Çeşme’nin güzelliklerini anlattı.
Özellikle Changsha kenti yetkilileri ve forumun kurucusu olan uzmanlarla samimi temaslar kurduklarını kaydeden Başkan Tütüncüoğlu, kendilerini Çeşme’yi ve İzmir’i görmeye davet ettiğini açıkladı. Kendilerinin davete sıcak baktığını belirten Tütüncüoğlu, “Önümüzdeki 6 aylık dönemde Avrupa programına Çeşme’yi de dahil etmeyi planlıyorlar. İlçemize geldiklerinde kendi kullandıkları tarım teknolojilerinin Çeşme’deki uygunluğuna ve kullanılabilirliğini de değerlendirilmesine katkı sağlayacaklar” diye konuştu.
Özel coğrafi yapıya sahip olması nedeniyle farklı iklim ve rüzgar çeşitleri ile zengin bir klimaya sahip olan Çeşme’de birbirinden farklı türlerin yetiştiğini hatırlatan Tütüncüoğlu, “Orada fiyatı astronomik rakamlardan satılan zeytinyağı başta olmak üzere, enginar, sakız ağacı gibi daha önce tanışmadıkları bitki çeşitlerine de hayran oldular. Ürün yetiştiriciliğinde bitkilere yapay bir ortam hazırlıyorlar, marullar bile ağacın yaprakları tarzında tasarlanmış özel borularda ayrılmış birkaç santimetrekare çapındaki boşluklarda yetişiyor” dedi.
Tütüncüoğlu, yaptığı sunumda tanıttığı enginar, sakız ağacı gibi ürünleri birçok ülkenin temsilcisinin ilk kez gördüğünü söyledi. Karaciğer hastalıklarına iyi gelen enginarın ve sanayiden gıdaya kadar onlarca alanda kullanılabilen sakız ağacının tüm katılımcıların dikkatini çektiğini vurgulayan Tütüncüoğlu, “Sakız ağacı için geliştirme çalışmaları devam ediyor, enginarda ise üreticiler konserve yapımına başladı. Yaptığımız çalışmalarla geliştirdiğimiz bu ürünler hem tarıma hem turizme katkı sağlayacak” diye konuştu.
Çeşme’nin deniz, kum, güneşe dayalı turizm modelinde marka kentler arasında yer aldığını hatırlatan Tütüncüoğlu, alternatif turizm modellerinin de ilçenin turizm markasına büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Kentlerin, kırsal yaşamı yuttuğu günümüzde tarım turizminin, geleceğin tartışılmaz turizm modellerinden biri olduğunu vurgulayan Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “ABD’de bile bazı eyaletlerin başlıca geçim kaynağı tarım turizmi. Bu kadar hızlı gelişen bir turizm modelinde Çeşme’nin yer alması gerekli ve kaçınılmazdır.”