Denizli’nin en büyük ovalarından Hambat Ovası’nın Çardak kesiminde üreticinin fare çilesi bitmiyor. Yaz hasat döneminde dekar başına yüzde 50’yi geçen ürün kaybı yaşayan üretici yapılan tüm müdahalelere rağmen farelerin hala ovayı talan etmesi karşısında ne yapacağını bilemiyor. Denizli’nin en büyük hububat ekim alanları arasında yer alan ovada Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ile Çardak Havalimanı ve askere ait alanların tarıma kapalı olması yüzünden bölgenin çoğu alanlarında üretim yapılamıyor. Bu alanların işlenmemesi yüzünden ovada yapılan tüm fare mücadelesine rağmen hala fare popülasyonunda herhangi bir azalma meydana gelmedi. Çardak ilçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Enver Şahinkaya, yapılan tüm müdahalelere rağmen ekimi olmayan bu üç arazi yüzünden farelerle mücadelenin zayıf kaldığını söyledi. 

HUBUBATTA VERİM YARI YARIYA DÜŞTÜ

Geçen yıllarda dekar başına alınan verimin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Şahinkaya, “Benim ekili 40 dekar alanım var. Ben bu alandan geçen yıllarda dekar başına örneğin 100 kilogram verim elde ediyorsam şimdi sadece 40-50 kilogram verim elde ettim. İnanmayacaksınız ama benim tarlamda bir orak bile vurmadığım alanlar vardı. İlçemizde geçen yıllarda da fare sorun oluyordu ama bu yıla kadar böyle bir istila görmedik. Kışın hava sertti ama yine de farelerin popülasyonu düşmedi. Şimdilerde Tarım Müdürlüğü ilaçlama yapıyor ama yine de farelerden tarlaları alamıyoruz. Öyle ki kimi yerlerde nadas yapılan tarlaları bile toprağın içinde gezerek talan ediyorlar” dedi. 

ÜÇ ALAN MÜCADELEYİ ETKİLİYOR

İlçede ova içinde havalimanı, Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve askere ait alanın içinde ve etrafında kalan alanların işlenemediğine işaret eden Şahinkaya, “Bu nedenle de fareyle mücadele etkili olmuyor. Çardak Ovası içinde 10 hektar alanda Özdemir Sabancı OSB var. Bu alan 20 yıl önce yapıldı ama hala tek bir çivi bile çakılmadı. Alan içinde sadece bir kauçuk fabrikası var. Başka da bir şey yok. Bu alan ovanın belki de en verimli alanı. Ama bu alan işlenemiyor. Bunun yanında havalimanına ve askeri havalimanına yakın alanlarda tarım kapalı alanlar var. Tüm bunların yanında ova içinde toprak alınmak için kullanılan alanlar ve çukurlar var. Tüm bu alanları topladığımızda gerçekten büyük bir alanın işlenmediğini görüyoruz. Bu alanlarda ilaçlama yapılmıyor. İlaçlama yapılmadığı için de ekili araziye ne kadar ilaçlama yaparsanız yapın fareler bitmiyor. Biz üreticiler olarak bu alanların ya tarıma açılmasını yada bu alanların da ilaçlanmasını istiyoruz. Aksi halde fare sorunumuz uzun yıllar devam edecek” diye konuştu.

DAMLAMA BORULARINI BİLE YEDİLER

İlçede üreticilik yapan Hasan Yeşilkaya ise ektiği mısırı farelerden koruyamadığını söyledi. Yeşilkaya, “Ben mısırı erken etkim. Hububat hasadı sonrası dikenler mısırlarını farelerden alamadı. Ben onlara göre biraz şanslıyım. Yine ürün alacağım ama var olan mısırların neredeyse yarısı bitti. Fareler mısırlar çıkınca hemen yediler ve kimi yerlerde hiç ürün bırakmadılar. Mısırı geçtim sulama için döşenen damlama borularını bile kemirdiler. Ürünü ilk ektiğim zaman o kadar ilaçlama yaptım ama boş. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.