Asıl işi Çal'da Orman İşletme Müdürlüğünde görevli olan Dağlı, hobi olarak başladığı arıcılık mesleğini geliştirerek yıllar içinde arılarla arkadaş oldu. Arılarında bir ailesi olduğunu belirten İlyas Dağlı, “Arı kendisine yaklaşanın düşman mı, dost mu olduğunu davranışlarından anlayan bir hisse sahiptir” dedi. Arıya dostça yaklaşıldığında arının insana hiçbir zarar vermeyeceğini iddia eden Dağlı, arı sokacak diye korktuğunuz da arının bunu anladığını ve kendini savunmak için insanları soktuğunu söyledi.

Kendisinin bu konuda sertifika aldığını da ifade eden İlyas Dağlı, arı kovanını açtığında kolaylıkla onlara dokunabildiğini ve ellerinde dolaşmalarına izin verdiğini söyleyerek, bilmeyenlerin bunu denememelerini de sözlerine ekledi.

Özellikle arıların oğul çıkarma zamanlarında ağaç dallarında veya yüksek bir yerde toplanan arıların arı dostluğu sayesinde kolayca yerlerinden alınarak kovanlara yerleştirilebileceğini söyleyen dağlı arıcılığın besini gibi tatlı ve güzel bir meslek olduğunu belirtti.


















Zekican Şenkaya