TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle oy vermek zorunda kalanlar, nüfus idarelerinden alınacak nüfus kayıt belgesiyle oylarını kullanabilecek. Bu nedenle seçim günü ilçe nüfus müdürlükleri de açık tutulacak. Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Tüm yurtta sabah saat 08.00'de başlanacak oy verme işlemi, akşam 17.00'de sonlanacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen seçmenler ise oy kullanacakları sandığı 'ysk.gov.tr' internet adresinden öğrenebilecek.

20 PARTİ YARIŞACAK

BBP ile SP'nin ittifak halinde girdiği seçimde oy pusulasında 20 partinin ismi yeralıyor. Bu partilerin isimleri sırasıyla şöyle: 1-DYP, 2-Anadolu Partisi, 3-Hak ve Özgürlükler Partisi, 4-Komünist Parti, 5-Millet Partisi, 6-Hak ve Adalet Partisi, 7-Merkez Parti, 8-Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, 9-Halkın Kurtuluşu Partisi, 10-Liberal Demokrat Parti, 11-Milliyetçi Hareket Partisi, 12-Halkların Demokratik Partisi, 13-Saadet Partisi, 14-Cumhuriyet Halk Partisi, 15-AK Parti, 16-Demokratik Sol Parti, 17-Yurt Partisi, 18-Demokrat Parti, 19-Vatan Partisi, 20-Bağımsız Türkiye Partisi. Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunu kullanmak üzere kabine geçen seçmen, pusuladaki seçeceği siyasi partinin altında bulunan daireye 'EVET' veya 'TERCİH' mührünü basacak. YSK verilerine göre 18 yaşını doldurmuş ve ilk defa oy kullanacak genç seçmen sayısı yurtiçinde 1 milyon 47 bin 192, yurtdışında ise 56 bin 66 olmak üzere toplamda 1 milyon 103 bin 258 kişi.

İşte seçim yasakları
Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar, 3 aydan 6 aya kadar hapisle yargılanacak. Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler, ağır cezayı gerektirecek suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak kaydıyla adli para cezasına çarptırılacak.

Kimler oy kullanamaz?

MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yer almayanlar, haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamayacak.

Tercüman hizmeti de var
Seçimde hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılara oy kullanmada öncelik tanınacak. Ayrıca, engelli ve 75 yaş üstü vatandaşlar, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilecek. Türkçe bilmeyen seçmene ise oy kullanma esnasında tercüman hizmeti sağlanacak. Ceza infaz kurumlar ve tutukevlerine de sandık konulacak.

Geleceğe damganı vur

Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenleri ise 4 yıla kadar hapis cezası bekliyor. Seçimlerde usulsüzlük yaptığı tespit edilenlere ise hapis ve para cezası verilecek. Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Seçmene oy karşılığı menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vadedenler ile bunları kabul eden seçmenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Türkiye'nin geleceği için hayati öneme sahip 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'ne katılımın yüksek olması bekleniyor.