BURSA (CİHAN)- Bursa’da arıtmasız çalışarak çevre kirliliğine yol açan sanayi tesisleriyle etkin mücadele başlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesisi kurma yolunda çalışma başlatan tesislere 1 yıl ek süre verdi. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararla, 1 yıl içinde tesislerini sağlıklı hale getiren firmalara OSB’ye taşınana kadar 10 yıl boyunca üretim yapma imkanı sağlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşımdan tarihi kültürel mirasa, spor tesislerinden çevre yatırımlarına kadar çok sayıda hizmetin açılışını yaptıklarını kaydetti. Toplantıda İsabey, Samanlı, Vakıf gibi ova içinde kalan bölgelerdeki faaliyet gösteren boyahanelerle ilgili düzenlemeler de ele alındı. 1/25 bin ölçekli merkez bölgesi nazım imar planında tarım alanı içinde kalan sanayi tesislerini tasfiye edilerek, Organize Sanayi Bölgelerine taşınmasıyla ilgili düzenlemede, çevre kirliliğine yol açan firmaların arıtma tesislerini kurmaları için 1 yıl süre verildi. Bir yıl içinde arıtma tesislerini kurup, kurallara uygun olarak faaliyet gösteren firmalar OSB’lere taşınana kadar 10 yıl boyunca faaliyetlerini sürdürebilecek. Başkan Altepe, arıtma tesisi kurma yolunda çalışma başlatan firmaların bu düzenlemeden yararlanabileceğini, bir yıl içinde işletmelerini sağlıklı hale getirmeyen firmaların ise kapatılacağını vurguladı.

Kirletici sanayi ile en etkin mücadele eden kentlerin başında Bursa’nın geldiğini hatırlatan Başkan Altepe, yapılan düzenlemenin bir af niteliği taşımadığının altını çizdi. Amaçlarının Bursa’yı daha sağlıklı hale getirmek olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Biz kimseye taviz vermiyoruz. Yeni bir sanayi alanı açmıyoruz. Biz mevcut durumu sağlıklı hale getirmeyi istiyoruz. Bunun için gerekli denetimlerimizi aralıksız sürüyoruz. Bu konuda firmalara kapatma kararları çıkmaya başladı. 100 kilometre hızla giden bir aracı, önüne geçerek birden durduramazsınız. Sonu felaket olur. İstihdam sağlayan firmalara, kapatın gidin diyemeyiz. Biz onlara 'bu şartları sağlayın. Aksi halde firmanızı kapatırız' diyoruz. Kararı kendileri verecek. Zaten arıtma kurma yönünde bir çalışma yapmayan firmaların bu düzenlemeden yararlanma şansı yok. Arıtma tesislerini kurmak için çalışma başlatanlara biz süre veriyoruz. Yeter ki şartları yerine getirsinler, 10 yıl 15 yıl da üretim yapabilirler. Komisyonumuz 10 yıl olarak belirlemiş. Arıtma kurmayan ve bu yönde çalışmalar yapmayan firmalara ise kapatma kararları uygulanacak.” diye konuştu.

Meclis kararı doğrultusunda ovada arıtmasız faaliyet gösteren firmalar, 1 yıl içinde arıtma tesislerini kurmak zorunda. Arıtma tesisi kurmayan firmalar hakkında kapatma kararları uygulanırken, işletmelerini sağlıklı haline getiren işletmeler ise alacakları işletme ruhsatları ile 10 yıl boyunca üretim yapabilecek. CİHAN