Salihli ilçesinde, hem Endüstri Meslek Lisesi Teknik Makine Bölümü’nde okuyan hem de bisiklet tamirciliği yapan babasına ait işyerinde çalışan 17 yaşındaki Ramazan Çetin, iki buçuk aylık bir zaman diliminde hurda bisikleti elektrikli bisiklete dönüştürerek kardeşine hediye etti.
Saatte 40 km’ye kadar hız yapabilen elektrikli bisiklet özellikle çocukların büyük ilgisini çekerken, genç mucit, 150 kilograma kadar ağırlık taşıyabilen bisikletin aküsü bittiğinde eskisi gibi vitesli bisiklet olarak kullanılabileceğini söyledi.
Endüstri Meslek Lisesi Teknik Makine Bölümü öğrencisi olan ve yaz dönemlerinde babası Veli Çetin’in yanında bisiklet tamirciliği yaptığını belirten Ramazan Çetin, “Elektrikli bisikletler piyasaya çıkmadan önce bunun üzerinde çalışma yapıyordum. Hurda bisikleti aküyle yürür hale getirerek hem insanlara kolaylık olsun hem de hızlı ulaşım sağlamak için uğraşıyordum ancak o zaman istediğimiz randımanı alamayınca yapmaktan vazgeçmiştim. Elektrikli bisikletler çıkınca tekrar bu projeyi gündeme aldım. Uzun çabalarım sonrasında bisikleti elektrikli bisiklete döndürdüm. Şu anda hurda bisikletleri elektriğe çeviriyorum. Yapmış olduğum bu elektrikli bisiklet 4 aküyle çalışıyor ancak sınırsız sayıda aküde yerleştirebiliriz. Ortalama 6 ile 8 saat arasında değişen süre ile aküler tamamen şarj oluyor ve 30 ile 90 kilometre arasında yol gidebiliyor” dedi.
Abisinin kendisine yaptığı elektrikli bisikletten dolayı mutlu olduğunu söyleyen Gökdeniz Çetin (10) ise, “Bu elektrikli bisikleti yaptıktan sonra tamircilerin bizlere bakış açısı değişti. Bisikleti görenler hayranlıkla bakıyorlar. Tamirciler bisikleti incelemeden göndermiyorlar. Arkadaşlarım bisiklete binmek istiyorlar. Bisikleti satın almak isteyenler oldu. Abim bana böyle bir hediye verdiği için çok mutlu oldum” dedi.