Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından tekstil ve konfeksiyonda yeni renk, stiller bulmak, yeni modacılar ve yetenekli desinatörleri ortaya çıkartmak için Türkiye’de ve Denizli’de ilk kez yarışma düzenleyecek. Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonuyla ortak düzenlenecek, “1. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması’nda tema ‘Çağdaş Osmanlı Renk ve Stilleri’ olarak belirlendi. 7’den 70’e tüm özgün tasarımcıların en fazla 10 ürünle katılabilecekleri yarışmanın başvuruları 23 Mayıs – 19 Ağustos tarihlerinde DETGİS Binasında alınacak. Osmanlı renk ve stillerini kullanarak günümüzün modern ev ve plaj giyimi, örme, dokuma sabahlık, pijama, gecelik ve pareo gibi farklı konularda tasarımlar yapacak yetenekler, seçici kurulun yapacağı değerlendirmenin ardından para ödülüyle de ödüllendirilecek. Ödüle layık görülen tasarımlardan 5’er adedi düzenlenecek defilede tanıtılacak. Tekstil ve konfeksiyonun başkentinde gelecek yılların pazarı en açık sektörü olan plaj ve ev giyimi ile ilgili yarışmanın düzenlenmesinin önemli olduğunu söyleyen DETGİS Başkanı İsa Dal, yarışmanın duyurusunu yapmaya başladıklarını belirtti

Özel kaftan diktirdi

Yarışmanın temasını Çağdaş Osmanlı Renk ve Stili olarak belirledikten sonra yarışmanın tanıtım, eser kabul, final ve defile bölümünde giymek üzere Bursa’da ipekten dokunan 4 metrelik tafta kumaştan kendisine kaftan diktirdiğini belirten DETGİS Başkanı İsa Dal, “Denizli’nin havlu ve bornozun yanında önünün çok açık olarak gördüğümüz plaj ve ev giyiminde de yıldız olmasını istiyoruz. Dernek yönetimi olarak bu konuyla ilgili olarak yarışma yapmak istediğimizi federasyonumuza açtık. Onlarda bize destek verdi. Bu sektörle ilgili daha önceden geniş kapsamlı bir çalışma yapılmadı. Denizli genelinde bu sektörü yarışmayla başlayan kıvılcımla hareketlendirirsek, önümüzdeki 5 yılda plaj ve ev giyiminde ilimizden 100 milyon dolarlık ihracat yapabilir, 10 bin kişilik istihdam sağlarız. Türkiye’de ve Denizli’de ilk kez düzenlenecek yarışmanın farklılığını ortaya çıkartmak için kendime kaftanda diktirdim. Giydiğim kaftan Houte Couture’nin sahibi modacı Türkan Şahin’in 1 aylık çalışması sonunda kaftan çizilip, özel kumaştan dikilerek hazırlandı. Yarışma ile ilgili tüm açıklama, toplantı, final ve defile bölümlerinde bu kaftanı giyeceğim. Osmanlı’nın kullandığı renkler ve desenler hala insanlarımızın ilgisini çekiyor. Dünyaya hükmetmiş, Osmanlı’nın kullandığı renklerle ve stillerle yapılacak ev giyim ürünleri ve plaj giyimi çeşitleri yurt dışında çok fazla ilgi görür, müşteri bulur. İlimizin ihracat rakamlarını bu sayede biraz daha yukarılara çıkartabiliriz” diye konuştu.      

Jüride önemli isimler olacak

Tasarımcılar tarafından hazırlanacak çizimlerin Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu bünyesinde bulunan derneklerin üyesi olan modacı ve tasarımcılardan oluşacak seçkin bir jüri tarafından ön elemeye tabii tutulacağını vurgulayan İsa Dal, “20 ağustosta yapılacak ön eleme de ilk 20'ye kalan tasarımların dikili ürünlerini teslim etmeleri için 1 Ekim tarihine kadar süre vereceğiz. Dikili 20 yeni tasarım içinden jürimiz ilk 10’a giren tasarımları belirleyecek. Bu tasarımlar 12 Ekim de düzenlenecek final defilesinde podyumdan sergilenecek. Defilede 2 model sabahlık, gecelik, pijama, 2 model ev giysisi, tek parça ya da 2'li set olarak. 1 model plaj giyimi (Mayo ve bikini sadece yardımcı giysi olarak kullanılacak), detay aksesuar olarak çanta, terlik, gözlük tema dahilinde kullanılabilecekler. Yarışmanın birincisi yetenekli tasarımcımıza 4 bin, yarışmanın ikincisine 2 bin 500 ve yarışmanın üçüncüsüne bin 500 lira para ödülü verilecek. Yarışmada onlarca yeteneğe de mansiyon ödülü dağıtacağız. Birinciye vereceğimiz ödülü Funika Holding’in merhum yönetim kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen anısına vereceğiz” şeklinde konuştu.