Denizli, şimdilerde sporda örnek gösterilen kentlerden biri haline geldi. 2004 yılından bu yana kenti pek çok önemli 'ilk'lerle tanıştıran ve Denizli'ye önemli spor alanları kazandıran Denizli Belediyesi, tesisleşme konusunda da artık Türkiye'de parmakla gösteriliyor. Herkes için spor sloganıyla hareket eden ve birçok sportif branşta kente önemli tesisler kazandıran Denizli Belediyesi, Denizli'yi sporda da marka kent yapmayı başardı. Denizli Belediyesi'nin Türk sporuna kazandırdığı en önemli tesis ise Geleneksel Spor Oyunları Kompleksi ve Atletizm Sahası. Türkiye'nin başka bir şehrinde olmayan bu tesis geçtiğimiz yıl hem ulusal hem de uluslararası atletizm organizasyonlarına ev sahipliği yaparken geleneksel atlı spor oyunları için ise tercih edilir bir mekan oldu.

   Tesise otoriteler tam puan veriyor

80.000 metrekare alana sahip komplekste, her biri 3 bin kişi kapasiteli 2 tane tribün yer alırken cirit, ok yarışmalarının oynanacağı atlı spor oyunları bölümü bulunuyor. Alt bölümde ise Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) standartlarında atletizmin cirit, gülle, çekiç ve koşu gibi 26 farklı dalının yapılabileceği saha, 3.000 kişilik tribün, idari bina ve atların koşabilmesi için manej denilen özel saha yer alıyor. 7.500 metrekare otopark alanı bulunan tesis 7.800 metrekare yeşil alana sahip. Bu güne kadar ulusal ve uluslararası atletizm yarışmalarına ev sahipliği yapan tesise otoriteler tam puan verirken, açıldığı yıl gerçekleştirilen Uluslararası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali ise Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

 5.000 kişiye ücretsiz binicilik kursu verildi

Geleneksel Türk Spor Oyunları Kompleksi’nde düzenlenen binicilik kursları Denizlililer tarafından büyük ilgi gördü. Bu tesiste haftanın 6 günü düzenlenen kurslarda yetişkinlere ve çocuklara binicilik eğitimi verildi. 2013 yılında toplam 5.000 kişi bu kursa katılırken kursların tamamı ücretsiz gerçekleştirildi ve kursiyerlerin binicilik malzemeleri de Denizli Belediyesi tarafından karşılandı. Kurslara 60 zihinsel ve fiziksel engelli çocukta katıldı. Bu kurslarda 60 zihinsel ve fiziksel engelli çocuğun at yardımı ile terapi olmaları sağlandı.Tesisin bu konuda da kullanılmasını sağlayan Denizli Belediyesi yardımcı tedavi yöntemi olarak birçok ülkede yaygın olarak uygulanan at yardımı ile terapi yönteminin Denizli'de uygulanmasını sağladı. Yine tesis Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen Atlı Cirit Türkiye Şampiyonası yarı final karşılaşmasına ev sahipliği yaptı. Yaz aylarında ise Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen cirit takımları grup müsabakalarını Geleneksel Türk Spor Oyunları Kompleksi’nde gerçekleştirdi. Denizli'de kurulan Atlı Okçuluk Cirit Kulübü halen antrenmanlarını tesiste yürütüyor.

   Bu tesis bizim gururumuz

Bir çok alanda olduğu gibi sportif alanda da 10 yıllık görev süreleri boyunca Denizli’yi pek çok ilk ile tanıştırdıklarını belirten Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, “ Bir zamanlar bu kentte köprülü kavşaklar, yaya üst geçitleri, kapalı pazaryerleri, vadi projeleri, büyük parklar, bilgi evleri yoktu. Birçok alanda yaşattığımız ilklere sportif alanda da ilkler ekledik. Biliyoruz ki insanlara spor yaptırmak istiyorsanız önce tesis yapacaksınız. Bu kente biz önemli tesisler kazandırdık. Spor salonları yaptık. Hemen hemen her mahallemize basketbol voleybol sahaları kazandırdık. Şehrin farklı bölgelerinde sentetik futbol sahalarını amatör spor kulüplerinin hizmetine sunduk. Türkiye'de sadece Denizli'de bulunan bu tesis de onlardan biri. Geleneksel Spor Oyunları Sahası ve Atletizm Kompleksi'ni Denizli'ye kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. 
Denizli Milletvekilimiz Sayın Nihat Zeybekci'nin belediye başkanlığı yaptığı dönemde temelleri atılan bu tesis şimdilerde Türk sporuna hizmet veriyor. Sayın Zeybekci'ye böylesi bir tesisin Denizli'ye kazandırılmasında gösterdiği emekleri için teşekkürlerimi iletiyorum. Açıldığı günden bu yana çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Geleneksel Spor Oyunları Sahası ve Atletizm Kompleksi sahip olduğu özellikleri bakımından Türkiye'de bir eşi benzeri daha bulunmayan bu komplekste ücretsiz kurslar, binicilik eğitimleri veriyoruz. 2013 yılında 5.000 kişi burada binicilik kursu aldı. Yaz aylarında yine burada 3.486 bayana aynı anda pilates yaptırıp Guınnes Rekorlar Kitabı’na Denizli'mizin adını yazdırdık. Bu güne kadar ulusal ve uluslararası atletizm yarışmalarına ev sahipliği yapan tesise otoriteler tam puan verdi. Yarışmalar için kentimize gelen sporcular tesise ilişkin beğenilerini iletti. Açıldığı yıl gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali ise Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce sporcu burada Denizlililere unutulmaz anlar yaşattılar. Bu festivalle çocuklarlımıza, gençlerimize ata sporlarımızı öğretip onların nesiller boyu bilinmesine vesile olduk. Çocuklarımız ve gençlerimiz, hem ata sporlarını öğrendi hem de spora olan ilgileri artı" dedi.