30 Eylül’e kadar adresinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanılma Vakfı’na test yaptırırsanız GSS’nin yürürlüğe girdiği 2012’den bugüne her ay hanenize işlenen binlerce liralık borç çıkan sonuca göre silinebilecek ya da indirime gidilip taksitlendirilebilecek. Bu tarihi atlarsanız ise bugüne kadar işlenen borcu tahsili için devlet harekete geçecek. 

Sosyal güvenlikte yeni bir dönemin kapısını aralayan Genel Sağlık Sigortası (GSS), tüm vatandaşları rıza aramaksızın şemsiyesi altına aldı. İşsizler, yoksullar, gençler, tarımda güvencesiz çalışanlar, kayıt dışı çalıştırılanlar, part-time ve saat ücreti karşılığında çalışanlar, üniversite öğrencileri, yeşil kartlılar, sosyal güvencesi olmayan ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS ile yeni bir döneme girdi. GSS primini kimin ne kadar ödeyeceği veya devlet tarafından karşılanacağını yapıma devam eden  gelir testi ile belirleniyor. Test ile gelir düzeyi asgari ücretin 3’te 1’inden az olduğu tespit edilen kişilerin  primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ediyor. Yüksek çıkar ise, yine gelir durumuna göre her ay 55 lira, 130 lira yada  275 lira  tutarındaki primleri kendileri tarafından ödeniyor.

DENİZLİ’DE 20 BİN KİŞİ GSS YAPTIRMADI
Denizli’de bugüne kadar 55 kişi gelir testi yaptırarak, belirlenen duruma göre prim ödemeye başladı. Ancak 20 bin kişi bugüne kadar gelir testi yaptırmadı. Bu kişilere sosyal güvenceleri olmadığı için GSS kapsamında yer almaları nedeniyleGSS’nin yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne her ay belirli bir ücret borç hanelerine yansıdı. Binlerce liralık borç şuanda hanelerinde duruyor. 

BU FIRSATI KAÇIRMAYIN
Genel Sağlık Sigortası kapsamında devlet son olarak vatandaşa el uzatarak bu sıkıntının aşılması için bir kanun çıkardı. Bu sürenin dolmasına ise çok az bir zaman kaldı. 30 Eylül’e kadar 
vatandaşlarikametlerinin bulundukları yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanılma Vakfı’na başvurabilecek bu kolaylıktan gelir testi yaptırarak yararlanacak. Çıkan sonuca göre prim borçları silinebilecek yada indirime gidilip taksitlendirilebilecek. 
Bu kapsamda prim borcu bulunan  kişilerde 2 Kasım 2015 tarihine kadar prim borçlarını yapılandırarak iki ayda bir olmak üzere taksitler halinde ödeyebilecek. Eğer 30 Eylül’e kadar  başvuru yapılmaz ise Denizli’de 20 bin kişi için borcun tahsili amacıyla  işlemler başlayacak.