Emniyet Genel Müdürlüğü, şehirlerarası yollarda ve kış lastiği kullanımının zorunlu kılındığı il ve ilçe merkezlerinde, 5-11 Aralık’ta 10.00-12.00 ila 14.00-16.00 saatleri arasında denetim yapılacağı belirtildi.
Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma uygulaması bugün başladı. Uygulama söz konusu araçlar için 1 Nisan 2017'ye kadar sürecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 571 lira olarak uygulanan ceza, yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2017 itibarıyla 602 liraya çıkacak.
 
EMNİYET HANGİ GÜN VE SAATLERDE KIŞ LASTİĞİ DENETİMİ YAPACAK?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, her yıl 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren yönetmelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda, şehirler arası yollarda ve kış lastiği kullanımının zorunlu kılındığı il ve ilçe merkezlerinde, 5-11 Aralık’ta 10.00-12.00 ile 14.00-16.00 saatleri arasında denetim yapılacağı belirtildi.

Bu kapsamda polis ekiplerince, karayolu güzergahlarında yol kenarı trafik denetimlerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı yol kenarı denetim istasyonlarında, terminal ve otogar giriş ve çıkışlarında, şehirler arası yolcu ve eşya taşıyan taşıtlar ile valiliklerce karar alınan illerde yoğunlaştırılmış "kış lastiği" denetimleri gerçekleştirileceği kaydedildi. Kış mevsiminde trafik ortamında güvenliğin sağlanması ve mağduriyet yaşanmaması için vatandaşlardan kış lastiği kullanmaları ve taşıtlarda bulundurulması zorunlu olan zincir ve çekme halatı gibi avadanlıklarını tamamlamaları, taşıt lastiklerini mevzuata uygun duruma getirmeleri istendi.
 
KIŞ LASTİĞİ HAKKINDA:

Kış lastiği 7 derecenin  altındaki hava sıcaklıklarına uygun tekniklerle donatılmıştır. Sırt karışımı yaz lastiğine göre farklıdır. Oluk sayısı daha çok ve daha geniştir; ayrıca tutunmayı artıran kılcal kanallar eklenmiştir. Bütün bu özellikleri sayesinde kış lastiklerinde yaz lastiklerine oranla daha yüksek yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlanır.