İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, hükümetin sağlıklı olmayan binaları güçlendirme çalışmalarından ziyade şehirleri yeniden imarlı ve düzenli hale getirmek için şehir dönüşümüne ağırlık vermesinin daha uygun olacağını söyledi. Marmara depreminin yıldönümü dolayısıyla Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen Ün, depremin bir gecede on binlerce insanının hayatını alt üst ettiğini, yol açtığı şokun ardından yaşanan çaresizliğin, onu adeta toplumsal bir travmaya dönüştürdüğünü ifade etti. Van depreminin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “…Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu olmayacak. Bu binaları biz yıkacağız…” sözleri üzerine Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bilimsel çalışmaların, sağlıklı bir şehirleşme için yerleşme ve yapılaşma süreçlerinin risk yönetimini içerecek biçimde yenilenmesi gerekliliği ortaya koyduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ün, “Göz yumulan kaçak veya projesine aykırı yapılar, imar afları, parçacıl planlamalar ve plan tadilatları nedeniyle ülkemizdeki yapı stoğunun sorunlu olduğu bir gerçektir. Afet zararlarını azaltma kapsamında onarım ve güçlendirme çalışmaları ile kentsel yenileme uygulamalarının birlikte düşünülmesi, acil durum planlarının hazırlanması, toplumun afet tehlikesi ve riski konusunda bilinçlendirilmesi, arama kurtarma faaliyetlerinde eğitim ve örgütlenmenin sağlanması, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, hattâ ve hattâ mühendislerin meslek içi eğitimi ve yetkinliği konularının birlikte planlanması gerekmektedir. Kentsel Dönüşüm Yasası ise tüm bu gerekleri karşılamaktan uzak olup uygulama alanlarının sınırsız tutulması nedeniyle başta metropol kentlerimiz olmak üzere tüm ülkemizi bir rant alanı haline dönüştürebilecektir.” dedi.

Hükümetin sağlıklı olmayan binaları güçlendirme çalışmalarından ziyade, şehirleri yeniden imar ve düzenli hale getirmek için şehir dönüşümüne ağırlık vermesi gerektiğini söyleyen İMO Şube Başkanı Ün, “Çünkü güçlendirme çalışmalarından sonra yeniden imar planları yapmak oldukça zor olacaktır. Bunun için şehri belli adalara bölerek, gerekirse yüksek kat imkanı sağlayarak sağlam yapılara ağırlık verilmeli, şehirler yeniden dizayn ederek güzelleştirilmedir. Bunun için kentsel dönüşüm projeleri şehirler için birer fırsat olabilir.” şeklinde konuştu.