Denizli’nin ve Türkiye'nin turizmin göz bebeği olan beyaz cennet Pamukkale’de yaşanan sararma dikkatlerden kaçmadı. Unesco tarafından dünya mirası listesinde yer alan ve doğal termal sularıyla her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Pamukkale’nin beyaz travertenlerinde yaşanan sararmalar Beyaz cennete gölge düşürdü.

BEYAZLIK YOK OLUYOR

Pamukkale’nin beyazlık kaynağı ise doğal termal suyu sayesinde oluyor. Bölgedeki termal su kaynaklarından çıkan ve 30-40 derece arası sıcaklığındaki su, 200-300 metre uzunluğundaki kanallardan travertenlere ulaşarak, beyaz cennet Pamukkale’nin travertenlerini oluşturuyor. İçerisinde bikarbonat, sülfat, kalsiyum ve karbondioksit bulunduran su, düzenli akışkanlığı ile travertenlerin oluşmasını sağlıyor. Suyun verilmemesi halinde ise travertenler yeniden sarıyor ve kararmaya başlıyor. Travertenlerin oluşmasındaki en önemli konu ise termal suyun düzenli ve programlı bir şekilde verilmesi.  
 
SU YÖNETİMİ SAĞLANAMIYOR İDDİASI

Denizli’nin büyükşehir olmasıyla birlikte İl Özel İdaresi’nin kapanması ve Pamukkale Ören Yeri işletme yetkisinin bakanlık tarafından TURSAB’a verilmesi, akıllara TURSAB’ın bölgede yaptığı çalışmaları getirdi. Basının izinsiz alınmadığı bölgede, travertenlerin sararmasının en büyük sebebi ise su yönetiminin sağlanamaması. Beyaz cennet Pamukkale’nin bu görüntüsünün nedenin ise düzenli su akışının sağlamadığı iddia ediliyor.

BU GÖRÜNÜTÜ SEZONA DAMGA VURACAK

Turizm sezonunda binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayacak olan Pamukkale’de yaşanan bu görüntüler ise geçimini turizmden sağlayan bölge halkını de endişelendiriyor. İsimlerini açıklamak isteyen esnaflar, uzun zamandır Pamukkale’nin sürekli olarak sarardığını ve turistlerin çoğu zaman sarı renklerin sebebini kendilerine sorduklarını belirtti. Ziyaretçilerin yürüyebildiği bölgelerde sararmaların yanında kararmalarında yaşandığı belirten bölge esnafı, yetkililerin acil olarak Pamukkale konusuna el atmasını istedi.