Denizli’de bir vatandaşın, Denizli Valiliği’ndeki makam araçları ve modelleri ile ilgili sorusunun cevaplanmaması üzerine Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yaptığı başvuru kabul edildi. BEDK, vatandaşa gerekli bilginin verilmesini isterken, Denizlili vatandaşlar verilen karara destek vererek devletin şeffaf olması gerektiğini söyledi.
Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun paylaştığı bilgilere göre, Denizli Valiliği’ne iki yıl önce başvuran bir kişi, Denizli Valisi’nin kullandığı en yeni makam aracının model yılı bilgileri ile makam aracı sayısını sordu. Denizli Valiliği bu soruya Bilgi Edinme Yasası’nın ilgili maddesindeki "Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır" gerekçe göstererek ret cevabı verdi.
Bunun üzerine BEDK’e başvuran ve ismi açıklanmayan vatandaş, konuyla ilgili bilgi istedi. Vatandaşın bu isteğini inceleyen BEDK, Bilgi Edinme Yasası kapsamında şu kararı aldı:
"Başvuru sahibince itiraza konu edilen mezkur bilgi edinme başvurusunda talep edilen bilgilerin, kamuoyunu ilgilendiren bilgilerden olduğu, dolayısıyla anılan kurumca mezkur başvurunun 4982 sayılı kanunun 25’inci maddesi çerçevesinde reddedilmesinin isabetli olmadığı değerlendirilmiş olup söz konusu taleplerin anılan kanunun başkaca bir istisnası kapsamında da olmadığı anlaşıldığından karşılanması gerektiğinin valiliğe bildirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, konuyla ilgili araştırmalarının devam ettiğini belirtti. Kendilerine gelen e-postaya baktıklarını ifade eden Vali Demir, gereken açıklamayı BEDK’dan kendilerine yazı gelince yapacaklarını söyledi.
Denizlili vatandaşlar ise, devletin şeffaf olması gerektiğini belirterek, alınan bu kararın doğru olduğunu söylediler.