Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve hızlı nüfus artışının buğday fiyatlarını artırdığını, GAP, DAP ve KOP gibi projelerin hızla bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Denizli Ziraat Odası, Kelleci Kardeşler Restoran'da iftar yemeği verdi. İftarda bir konuşma yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Uluslararası Hububat Konseyi'nin dünyadaki buğday fiyatlarının yüzde 17 arttığını açıkladığını hatırlatarak, dünyadaki beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı taleplerin de değiştiğini ifade etti.

Tarım sektörünün, modası geçmeyen bir sektör olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Ülkemizde tarım sektörünün son yıllarda önemi anlaşılmakla birlikte, uzun yıllar öneminin anlaşılmadığını da üzüntüyle izledik. Çünkü gıda sektörü, yokluğunda kıymeti bilinen bir sektördür. Türk çiftçisi milleti namerde muhtaç etmemiş. Türk çiftçisi sadece Türk milletini beslemekle kalmıyor, 30 milyon turisti doyuruyor, bunun ötesinde 18 milyar dolarlık ihracata katkı sağlıyor. Tarım sektöründe yapısal sorunlar hep göz ardı edilmiş. Bugün geldiğimiz noktada bu yapısal sorunlar çözülmeye çalışılıyor ama maliyeti fevkalade büyük. Baba ölmüş, arazileri parçalamaya devam etmişiz. Miras hukukunu değiştirmemişiz. Arazi toplulaştırmasını başaramamışız. Türkiye şimdi basınçlı sulama sistemlerine geçiyor. Damlama, sulama sistemlerine destek veriyor. Bunu çok önemli buluyoruz” dedi.

Tarımda sulamanın çok önemli olduğunu anlatan Şemsi Bayraktar, sulama yatırımlarının, GAP, DAP ve KOP gibi projelerin hızlı bir şekilde bitirilmesi gerektiğini ifade etti. Gümrüklerin yavaş yavaş kaldırıldığı bir dünyada verimlilik, kalite ve standardın giderek önem kazandığını anlatan Bayraktar, “Dünyada birçok ürünün fiyatı artacak. Bir yandan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık, bir taraftan hızlı nüfus artışı, bir taraftan arabalarının depolarının bitkilerden elde edilen bir biyoyakıtla doldurulması. Bütün bunlar bir talep yaratıyor. Çin ve Brezilya gibi ülkeler eskiden pirinç yiyordu, şimdi et yiyorlar. Bunlar da talep yaratıyor. Bütün bu gelişmeler karşısında dünyada gıda fiyatlarının düşmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.