CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, geçtiğimiz Temmuz ayında Çameli’nde yağan yağmurda taşan Elmalı Çayı’nın “taşkın koruma” projesi içerisine alınıp alınmadığını sordu. Bilgi Edinme yasası çerçevesinde yapılan çalışmalar ve projelerin durumu hakkında bilgi istedi.

Yazmalı Efe CHP Milletvekili Melike Basmacı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden istediği yazılı cevapta, Elmalı Çayı’nın taşmasıyla bölgede bulunan Balık çiftliklerin her yıl maddi kayıplar yaşadığını, taşkınları önlemek için Bakanlığın ne tür çalışmalar yaptığını sordu.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Dini ise, CHP Milletvekili Melike Basmacı’ya gönderdiği cevabi yazıda; 2016 sonunda taşkın koruma işinin tamamlanacağını söyledi.

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı’nın, Bakanlık’tan Bilgi Edinme Talebi’yle Çameli Elmalı Çayı için  cevaplanmasını istediği sorular şöyleydi:

“Denizli İli Çameli İlçesi sınırları İçinde yer alan Elmalı Çayı'nda her yıl su taşkınları yaşanmakta, balık çiftlikleri zarar gördüğü gibi milyonlarca balık telef olmaktadır.

Buna göre;

Elmalı Çay çevresinde su taşkınlıklarından korunmak için ' 'taşkın koruma" yatırımları 10.Kalkınma Planında var mıdır ? 
Varsa toplam yatırım bütçesi ne kadardır ?  
Ne kadar sürede ve hangi yıllar arasında bitirilmesi düşünülmektedir ?
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hükümlerince yasal süresi içerisinde yazılı olarak gönderilmesini talep ederim.”

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Dini’nin Milletvekili Melike Basmacı’ya verdiği bilgiler ise şöyle: 
“Sayın Milletvekilim,
Elmalı Çayı çevresinde su taşkınlıklarından korunmak için 'taşkın koruma" yatırımları 10. Kalkınma Planında var mıdır? Varsa toplam yatırım bütçesi ne kadardır? Ne kadar sürede ve hangi yıllar arasında bitirilmesi düşünülmektedir? " hususlarındaki notunuz tetkik edilerek Kurum görüşümüz aşağıda açıklanmıştır:

Elmalı Çayı, Kurumumuzca Ön İnceleme Raporu kademesinde İhalesi yapılan 21. Bölge Müdürlüğü Taşkın Koruma ve Taşkın Rüsuhat İstikşaf Raporu Yapımı 5. Kısım kapsamında bulunmakta olup İşin bitim tarihi 14.12.2016'dır.
İşin bitimi ile onaylanacak rapor dikkate alınarak, öncelikle dere güzergâhlarındaki mülkiyet problemlerinin ilgili Belediye tarafından çözümlenerek Kurumumuza teslim edilmesi gerekmektedir. Islah güzergâhları sorunsuz olarak teslim edildiği takdirde, Kurumumuz bütçe imkânımız dâhilinde yatırım programına alınarak imalatları gerçekleştirilecektir.
Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.”