İZMİR (CİHAN)- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapımı devam eden metronun yeni hatlarının vagonları için Çin'de düzenlenen törene katıldı. Genel Sekreter Vekili Raif Canbek ve Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev'le birlikte Pekin'den Changsa'ya geçen Kocaoğlu, burada CSR Başkanı Zheng Changhong ve üst düzey yetkililer tarafından karşılandı.
Zhuzhou'da Çin'in aynı zamanda Avrupa'ya ihraç ettiği ilk metro vagonları olan taşıtların raya indirilmesine tanıklık eden Başkan Kocaoğlu, çok sayıda Çinli yatırımcı ve ulaşım sektörü temsilcisinin de katıldığı törende bir konuşma yaparak İzmir'i anlattı. Kocaoğlu, “Türkiye'de pek çok ilki gerçekleştiren İzmir, Anadolu'daki demiryolu ulaşımının da başlangıç noktasıdır. Günümüze ve ulaşım sektörüne odaklanırsak, yine önemli ilklerle karşılaşırız. Kentiçi toplu ulaşımda ilk entegrasyon, ilk elektronik kartla ödeme sistemi ve Büyükşehir Belediyesi'nin merkezi yönetimle sinerjisini birleştirerek açtığı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kentiçi raylı ulaşım sistemi yine İzmir'de kurulmuştur. Türkiye'ye gelecek Çin Halk Cumhuriyeti üretimi ilk trenin, Avrupa kapısına dayanan ilk Çin yapımı metro treni olma özelliğini de taşıyarak İzmir için yapılıyor olması, bizim için ayrıca gurur kaynağıdır.” dedi.
Çin'in Türkiye ve Avrupa pazarına ilk adımı İzmir'den atmakla en doğru kararı verdiğini de söyleyen Kocaoğlu,, “İzmirlilerin kalite anlayışı ve hizmet beklentisi yüksektir. Bu özelliğiyle İzmir, zor fakat önemli bir referans özelliği taşır. Projenin şu ana kadarki ele alınış şekli ve gösterilen önem, ayrıca memnuniyet vericidir. Yaşadığımız süreç, bu trenlerin işletmedeki yapısal kalitesi, teknik güvenilirlik ve uzun ömür anlamındaki beklentilerimiz adına da güven uyandırmaktadır. İzmir için üretilen trenler, aynı zamanda Türkiye ile Çin arasındaki dostluk bağlarını da güçlendirecektir.” şeklinde konuştu.
Temasları sırasında, Changsa şehrinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong'un doğduğu evin yakınına kurulan dev anıtına çelenk koyan Başkan Aziz Kocaoğlu, Hunan Eyaleti Komünist Parti Komitesi Sekreteri Zhou Qiang ve Genel Sekreter Yardımcısı Mei Kebao'yla da birer görüşme yaptı. İkili temasları sırasında, İzmir'in Çinli yatırımcılar için çok cazip bir şehir olduğunu ve gelişim açısından büyük potansiyeli bulunduğunu belirterek, “Kentin yerel yönetimi olarak, İzmir'e yatırım planlayan Çinli girişimcilere tüm içtenliğimizle kucak açmaya hazırız.” dedi.

İZMİR'İN YENİ METRO TRENLERİ
CSR Zhuzhoue Elektric Locomotive Co.Ltd. ile yapılan sözleşmeyle alınacak vagonlar, mevcut ve yapımı devam eden Üçyol-Üçkuyular ve Ege Üniversitesi-Bornova metro hatlarında kullanılacak. 32 vagondan 16'sı MD (sürücülü) tip olacak. Hepsi klimalı olan vagonlar, mevcut metro sisteminde kullanılanlarla teknik ve sistem açısından tam uyum sağlayacak. CİHAN