BURSA (CİHAN)- Başbakanlık Özürlüler İdaresi (ÖZİDA) Başkanı Bekir Köksal, 2002 yılında 262 bin 378 kişinin engelli maaşından yararlandığını, rakamın Ocak 2011 itibariyle 520 bine ulaştığını belirtti.

ÖZİDA Engelsiz Türkiye Projesi kapsamında bilgilendirme panelleri düzenleniyor. Bursa’da Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele katılan ÖZİDA Başkanı Bekir Köksal, engellilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Köksal, Nisan 2002'de kamu kurumlarında istihdam edilen engelli memur sayısının 5 bin 777 olduğunu kaydetti. Köksal, Ekim 2010 itibariyle bu sayının 18 bin 787'e yükseldiğini bildirdi.

Kaynaştırma eğitiminden 2001–2002 öğrenim yılında 29 bin 74 öğrencinin yararlandığını ifade eden Köksal, şöyle konuştu: “2009–2010 öğrenim yılında bu sayı 76 bin 204 olarak gerçekleşti. 31 bin 982 engelli öğrenci okullara ücretsiz ulaştırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2002'de 262 bin 378 kişinin engelli maaşı alıyordu. Ocak 2011 itibariyle özürlü maaşından yararlanan kişi sayısı yaklaşık 520 bine ulaştı. Ayrıca maaşlar da 2 ila 3 kat oranında arttı.”

Türkiye'de ilk kez özürlülere karşı yapılan ayrımcı uygulamalara ceza hükmü getirildiğini hatırlatan Köksal, şöyle devam etti: “Her ilde Özürlüler Destek Programı yapılacak. Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi ile AB hibelerinden yararlanılarak özürlülere yönelik hizmette bulunan sivil toplum kuruluşlarının projeleri desteklenecek. Hayata Bağlanıyorum Projesi, orta ve yüksek öğretime devam eden görme engelli öğrenciler başta olmak üzere tüm özürlülere uygun yazılımlı bilgisayar ve internet erişimi temin edilmesini ve bilgisayar kullanımına yönelik eğitim verilmesini sağlayacak. Özürlülerin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması için Ulusal Özürlüler Veritabanı Projesi hayata geçirilecek.”

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış da tüm insanların daha iyi şartlarda yaşamak istediğine dikkat çekti. Bütün isteklerin aynı anda karşılanamadığına vurgu yapan İsmail Barış, “Ben Genel Müdür olduğum zaman bütçemiz eski parayla 121 trilyon liraydı. Bugün 3 katrilyon 274 trilyon lira. Nereden nereye?” dedi.
Yapılan çalışmalarla engellilerin ‘Benim devletim beni evimin köşesinde buldu’ dediğine işaret eden Barış, sözlerini şöyle tamamladı: “Engelli kardeşlerimiz daha önceleri ne yazık ki toplumun içine çıkarılmıyor, köhne yerlerde zincirle bağlanıyordu. Bu sona erdi.” CİHAN