Aralarında kamu bankalarının da bulunduğu bazı bankalar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) gelen aylıkları kredili mevduat hesabına yatırarak emeklileri faiz tuzağına düşürüyor. Emeklilerin, kredili mevduatla birlikte görünen maaşı bankamatikten "Maaşa zam gelmiş ya da bu ay ilaç parası kesilmemiş" düşüncesiyle çekmesi kullandıkları krediye faiz ödemeleriyle sonuçlanıyor.
TUZAK NASIL İŞLİYOR?

Emekli maaşını çekmeye gittiğinde tek hesap görülüyor. Hesapta 'SGK maaş ödemesi' yazıyor. Aslında o hesapta aynı zamanda bankanın emekliye açtığı 200 ile 600 lira arasında değişen kredi de bulunuyor. Vatandaş paranın hepsini çektiğinde kredi kullanmış oluyor. Farkın­da olma­dan çektiği kredi daha sonra yüzde 1-3 arasında faizle emeklinin maaşından kesiliyor.

99 LİRALIK KESİNTİ

Son örnek Ankar'da yaşandı.Y. K. isimli emekli maaşını çekereken 99 lira kesinti yapıldığını fark etti. Bin 250 lira olarak yatan aylığa 250 lira kredi eklendiğini ve maaş hesabının bin 500 lira olarak gözüktüğünü söyleyen Y.K, "Zam gelmiş sevinciyle paranın hepsini çekmiştim. Bu ay kesinti yapmışlar. Hesap hareketlerine baktığımda kesintinin krediden kaynaklandığını öğrendim" dedi.

BANKALAR KANDIRIYOR

İşçi, Memur, BağKur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, uygulamayı banka­ların kandırmacası olarak yorumladı. Farkında olmadan kredi çeken binlerce emekli şikayetinin kendilerine ulaştığını söyleyen Öz, "Bütün bunlar banka­ların ayak oyunları. Vatandaş farkına varmadan krediyi çekiyor sonra faiziyle kesiliyor" dedi.

İZİNSİZ KREDİLİ HESAP AÇMAK YASAK

BDDK çok sayıda şikayet alan kredili mevduat hesabı açılmasını geçen yıl müşterinin iznine bağladı. Emekliler sorun yaşamamak için SGK'dan maaşının aylık ne kadar yattığını sorgulayabilir. SGK'nın söylediği rakamın üzerinde yatan her kuruş bankanın verdiği kredidir. Maaşını bankamatikten çekerken maaşı tutarındaki parayı alması gerekir. Her ay kafa karışıklığı yaşamamak için maaş aldığı banka­ya kredili hesabını kapatmaları daha yararlı olur.