Aşırı sıcaklıklardan dolayı ilimiz bağ sahalarında İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elamanları incelemelerde bulunmuştur. Yapılan incelemede fenolojik olarak omcalar üzerinde salkımların tatlı su yürüme dönemine girmek üzere olduğu gözlemlenmiştir. Doğu ve batı istikametinde direkt güneşe maruz kalan salkımlar üzerindeki danelerde yer yer nekrozlar oluşmuştur. Bu nekrozlar herhangi bir hastalık ve zararlıdan kaynaklanmadığı tespit edilmiştir.

Zarar gören alanlarda yapılan makroskobik incelemede, üreticinin geçen ve bu yılki uygulamaları, gübre kullanımı, toprak işleme, sulama, taç yönetimi, hormon ve kimyasal kullanımı ile üzüm çeşidine göre zararlanma oranının yer yer değiştiği gözlemlenmiştir.

İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarının üretin sezonu içerisinde yapmış olduğu çiftçi tarla okulu, entegre ve kontrollü ürün yönetimi kapsamında yapılan eğitim çalışmalarında üreticiler omcanın taç yönetimi ve yeşil budamanın nasıl yapılacağı vb. konularında bilgilendirilmiştir.

Bu bağlamda üreticiler, bağlarında daha fazla zararlanma olmaması için uç alma, yaprak alma, sulama, ve ilaçlamalarda daha dikkatli davranmalıdırlar.
Valilik ve Bakanlığımıza bölgemizdeki aşırı sıcaklıklardan dolayı meydana gelen zararlanma rapor edilmiş olup, bundan sonraki gelişmeler İl ve İlçe Müdürlüklerimizce takip edilecektir.

Bu konuda herhangi bir gelişme olduğunda üreticilerimiz bilgilendirilecektir.