Denizli Valiliği Avrupa Birliği Koordinasyonunda gerçekleştirilen Avrupa Birliği Günü Etkinlikleri, Emsan İlköğretim Okulu Konferans Salonunda yapılan “Denizli AB Günü ve AB Projeleri ile ilgili Denizli’nin konumu” konulu konferans ile başladı.
Konferansa, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Orta öğretim okul müdürleri, Pamukkale Üniversitesi, Denizli İl Özel İdaresi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Ticaret ve Sanayi Odalarının ve proje yapan derneklerin temsilcileri katıldı.
Vali Yarımcısı Halil İbrahim Ertekin yaptığı konuşmasında, Denizli’nin gelişen kentler kültürü kapsamında çok yol kat ettiğini söyledi. Sivil anlayışın, sivil toplum örgütlenmedeki gelişmelerin fark edilir düzeyde olduğunu ifade eden Ertekin, Denizli’deki ihracat rakamlarının yüzde 72’yi gösterdiğini, Dünya Kültür Mirasında yer alan Pamukkale ile Hierapolis ve Laodikya antik kentlerinin her geçen gün turizme kattığı değerlerle beraber bu bölgelerde bulunan kiliselerle inanç turizminin dünya potansiyeli açısından önem kazandığını vurguladı. Her yıl AB ülkelerinden yüzlerce öğretmen ve öğrencinin projeler ile Denizli’ye geldiğini hatırlatan Ertekin, insanlarımızdaki hoşgörü anlayışının kültürümüze ve diyaloglara yansıdığını, sanat alanında Denizli’ye gelen resim ve heykel sergileri, kadınların sosyal yaşamda ve ekonomideki rollerinin hem günümüz hem de hedeflemekte olduğumuz AB katılım aşamasında belirleyici faktörler olduğunu dile getirdi.
İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül de konuşmasında Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 5 AB proje başvurusu yaptıklarını, okullardan ise 45 proje başvurusu yapıldığını belirterek, sonuçların yakın zamanda açıklanacağını söyledi.
Pamukkale Üniversitesi Uluslararası Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Toprak, Pamukkale Üniversitesi’nin Diploma Eki (DE) Etiketi ile ödüllendirildiğini hatırlatarak, Üniversite’nin üyeliklerini, Erasmus ve ikili işbirliği programlarını, başarılı bir projede gerekenleri dile getirdi.
Valilik Avrupa Birliği Proje Koordinatörü Bilsev Gürsan ise, Schuman Bildirisine değinerek, Avrupa Günü’nün 1985’ten sonra bu bildiri sayesinde 9 Mayıs’ın Avrupa Günü olarak kutlandığını anlattı.
Konferans sonrası, Denizli genelinde AB projesi yapan kamu ve sivil toplum kuruluşları ve okulların stant açtığı Forum Çamlık Alışveriş Merkezindeki AB proje fuarına geçildi.
Form Çamlık AVM’de yer alan stantların kurulması ile Denizli’de yapılan AB projeleri ve çalışmaları halka tanıtılarak bu konuda daha geniş bir farkındalık oluşturulacak ve AB projesi yapmak isteyenler  bilgilendirilecektir.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Forum Çamlık Alışveriş Merkezi işbirliği içinde gerçekleştirilen AB proje fuarı, 11 Mayıs’a kadar Forum Çamlık Alışveriş merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Açık olan tüm stantlardan, Avrupa Birliği Projesi yapmak isteyen tüm kurum ve kuruluşlar, dernekler, vakıflar ve ilgili kişiler temsilcilerden bilgi alabilecek.