ERZURUM (CİHAN)- Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, şehiriçi ve şehirlerarası karayollarındaki asfalt yollarda bulunan araç lastik izlerinin kazalara davetiye çıkarttığını tespit etti.
AÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, asfalt yolların kalitesini inceledi. Yapılan araştırmada yollara dökülen asfalatın niteliksiz olduğu ve bunun da kazalara davetiye çıkarttığı belirlendi. Türkiye şartlarına uygun 'Asfalt Şartnamesi' bulunmamasının büyük bir eksiklik olarak nitelendirildiği çalışmada, kalitesiz asfalta bağlı kaza nedenlerine işaret edildi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün döktüğü asfalt ile belediyelerin asfalt çalışmalarının da ele alındığı söz konusu çalışmada, niteliksiz ve bilimsel olarak dökülmeyen asfaltın ülke ekonomisine verdiği zararlar vurgulandı.

    LASTİK İZİ KAZA NEDENİ
    Şehirlerarası veya şehir içi yollarda kullanılan niteliksiz asfalt yollarda meydana gelen bozulmaların (kasis, çatlak, tümsek, parça kopmalar) seyahat konforonu önemli ölçüde olumsuz etkilediği dile getirildi. Özellikle kalitesiz beton asfaltta seyreden yüksek tonajdaki araçların fren ya da seyir halinde oluşturdukları lastik izlerinin kazalara davetiye çıkarttığı tespit edildi. Tekerlek izlerinde yağışlı havalarda toplanan suyun görünmez büyük tehlikeler oluşturduğuna işaret edilen çalışmada, "Tekerlek izlerinde su toplanmakta ve kaymalara sebep olmaktadır. Toplanmış su taşıtlar tarafından etrafa sıçratılmakta, soğuk havalarda bu kesimlerde ince ve tehlikeli buz tabakaları oluşmaktadır. Tekerlek izleri seyir konforunu büyük ölçüde düşürmekte, özellikle şerit değiştirmek isteyen hızlı taşıtlar için tehlike oluşturabilmekte." denildi.

    DERE MALZEMESİ ASFALTIN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
    Çalışmada, belediyelerin, ucuz maliyetli olduğu için asfaltlama çalışmalarında daha çok dere malzemesini kullandığı tespitlerine yer verilirken, bunun da asfaltın ömrünün ve kalitesinin kısa sürmesine neden olduğu dile getirildi. Dere malzemesi kullanılan asfalt yollarda hızlı ve çabuk bozulmalar meydana geldiğine dikkat çekilen araştırmada, yerel yönetimlerin ucuz malzemeden kaçınmalarının uzun vadede kâr getireceğine işaret edildi. Çalışmada, kısa vadeli düşünülen ve niteliksiz malzemenin kullanılması durumunda asfalt yolların uzun vadede sosyo-ekonomik yönden kârdan çok zarar getireceğine işaret edildi. CİHAN