Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD)’ın ayın konuğu etkinliklerine katılan İşadamı Cüneyd Zapsu, Arap Baharı ve dünya krizinin Türkiye’nin işine yaradığını söyledi. Türkiye’ye bu dönemde yabancı yatırımın yoğun olarak geldiğini belirten Zapsu, “Yaşanan krizler nedeniyle özellikle yabancı yatırımların tercihi Türkiye oldu. Önümüzdeki on yılda bunun biraz daha artmasını bekliyoruz. Bunun olabilmesi için birçok etken gibi siyasi istikrarda şart. Türkiye geride kalan son on yılda büyük değişim ve dönüşüm yaşadı. Yabancı yatırımcılarda bunu fark etti. Avrupa’da Türkiye’den başka büyüyecek ülke kalmadı” diye konuştu. DEGİAD tarafından düzenlenen ayın konuğu etkinlikleri devam ediyor. De¬de¬man Otel’de gerçekleştirilen etkinliğin bu ayki konuğu Türkiye ve dünyanın yakından tanıdığı işadamı Cüneyd Zapsu oldu. Zapsu, Denizli iş dünyasına “Tür¬ki¬ye’de ya¬tı¬rım fır¬sat¬la¬rı¬’ konusunda bilgi verdi. Vali Abdülkadir Demir, oda başkanları ve çok sayıda davetlide Zapsu’yu dinledi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan DEGİAD Başkanı Emre Çaputçu, geçen ayki etkinlikte İş Ban¬ka¬sı Yö¬ne¬tim Ku¬ru¬lu Baş¬ka¬nı Ersin Özin¬ce’yi ağırladıklarını söyledi. Başkan Çaputçu, “Önümüzdeki on yılda dünya ekonomisinden aldığımız payı arttırmalıyız. 2023 hedeflerimizde daha inatçı daha ısrarcı olmalıyız. AR-GE’ye daha çok önem vermeliyiz” dedi.


Hükümet İslamcı değil, iş hükümetidir

AK Parti kurulurken bazı çevreler tarafından ‘İslamcı’ yakıştırmasının yapıldığını, başta kendisi olmak üzere bir gurup insanla Avrupa ülkelerinde iktidara gelindiğinde yapılacak şeyleri anlattıklarını belirten Zapsu, “Türkiye geride kalan on yılda çok büyüdü, çok değişti. Kriz yönetimini iyi yaptık. Dünyaya AK Parti’nin İslamcı değil, iş hükümeti olduğunu anlattık. Yabancı sermayeye açık olduğumuzu belirttik. Geçen sürede ülkemize güven geldi. Gayri Safi Milli Hâsılada (GSMH) dünyada 15. sıradayız. Bunu biz Türkler çalışarak başardık. Şuan 172 üniversitemiz var, yılda 663 bin mezun veriyoruz. İşsizlik oranlarında yüzde 10’un altındayız. Son on yılda 100 milyar dolar seviyelerinde yabancı yatırım geldi. istikrar böyle devam ederse yabancı yatırımlarımız 2-3 kat daha artar. Burada devlet gölge etmedi, yatırımcıyı rahat bıraktı. 2001 yılında ülkemizin kamu borcu yüzde 107.5 iken 2011 yılında yüzde 39’a düşmüştür. Yılsonunda kamu borcunun yüzde 32’lere düşmesi beklenmektedir. ” diye konuştu. 

Enerji ihtiyacımız artıyor
Afrika ülkelerinde Çin ve Türkiye’nin hakim olduğuna dikkat çeken Zapsu, “Türkler olarak bizim büyük cesaretimiz var, güzel fikirlerimiz var, ancak paramız yok. Cari açığımız var. Cari açığı bitirmek veya düşürmek içinde mutlaka katma değeri olan mallar üretmemiz gerekiyor. Biz bunları yaparken bir taraftan da enerji ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Çok değil iki yıla kalmadan elektrik enerjimizi de ithal etmeye başlayabiliriz. Bunun içinde mutlaka nükleer enerjiye yönelmeliyiz. Bizim bundan başka çaremiz de yok. Dünya borsalarında petrolün varil fiyatının 10 dolar artması 4 milyar dolarlık açığa neden oluyor.  Çıkartılan yeni teşviklerle birlikte ithalatı azaltarak, katma değeri yüksek ürünler imal etmeliyiz. Ancak bu yolla önümüzdeki 10-15 yıl sonra cari açığımızı indirebiliriz. Türkiye artık büyük yatırımcılar olduğu kadar küçük yatırımcılarında ilgisini çekiyor. Özellikle sağlık, hızlı tüketim maddeleri, eğitim gibi alanlarda yatırımlar yapılabilir. Denizli içinde en önemlisi demiryolunun daha aktif kullanılmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde mermer blokları kamyonlarla taşınmaz” şeklinde konuştu.