Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Doktor Ülkü Akyol Ardıç, çocuklarda görülen okul fobisinin en önemli nedeninin anneden ayrılma korkusu olduğunu söyledi.
Okula gitmekte isteksizliği olan çocuklarda sabah saatlerinde ya da öğleye doğru yoğun korku yaşanması, anne ve babayı ikna etmek için karın ve baş ağrısı ile birlikte mide bulantısı şeklinde şikayetlerin ortaya çıkmasının okul fobisi olarak adlandırıldığını söyleyen Dr. Ülkü Akyol Ardıç, “Genellikle arkadaş ilişkilerinin zayıf olması öğretmenle ilgili korkular, ders başarısızlığı endişesi çocukta okul fobisine neden olabilir" dedi. Okul fobisinin en önemli nedeninin çocuğun anneden ayrılma fobisi olduğunu anlatan Dr. Ardıç, şunları söyledi: "Eğer anne çocuğuna çok özenli davranırsa, çocuğuna korumacı yaklaşırsa çocuk bir şekilde anneye bağımlı hale gelir. Ve okul saatlerinde anneden ayrılma korkusu okul fobisi şeklinde karşımıza çıkabilir.”

OKULUN GÜZEL YANLARI ANLATILMALI

Okul fobisini önlemek için çocuğun okula başlamadan önce okulun güzel yanlarının çocuğa anlatılması gerektiğini belirten Dr. Ardıç, teneffüslerde arkadaşlarla oynamanın, resim saatlerinde resim yapma gibi eğlenceli faaliyetlerin çocuğun gözünü doldurma, çocuğu okula teşvik etme ve okulu sevdirmede önemli olduğuna değindi. Okul başladıktan sonra çocukta karın ağrısı, mide bulantısı gibi okula gitmemek için söylediği mazeretler olduğunda ailenin kararlı bir tutum içinde olması gerektiğini anlatan Dr. Ülkü Akyol Ardıç, şunları söyledi: “Okul fobisi konusunda yapmamız gereken çocuğa ceza vermek, çocuğu aşağılamak yerine okulun öneminden bahsetmek, özendirici davranmak ve arkasından muhakkak çocuğun devamlılığını sağlamak gerekir. Çocuk ailede en az bağımlı olduğu kişi tarafından daha önceden anlaşma yapılarak okula birlikte gidebilir. Okulda ilk gün okul bitene kadar beklemek, sonraki gün son teneffüse kadar beklemek, bir sonraki gün bir önceki teneffüse kadar bekleyerek kademeli olarak okulda bekleme sürelerini azaltmak gerekir. Böylece çocuk yavaş yavaş okula ve anneden ayrılmaya alışmış olur. Burada en önemli nokta çocuğun ailede en az bağımlı olduğu kişiyi seçmektir.”

OKUL FOBİSİ DEVAM EDERSE UZMANA BAŞVURULMALI
Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, öğretmen ile ailenin iletişim halinde olmasının, öğretmenin sevecen, ilgili tutumlarının da okul fobisini yenmede etkili olacağını belirtti. Ardıç, tüm bunlara rağmen okul fobisinin devam etmesi halinde muhakkak bir uzmandan yardım alınması gerektiğini sözlerine ekledi.