Almanya Federal Cumhuriyetini oluşturan 16 eyaletten biri olan Bremen eyaletinin Kalkınma Ajansı temsilcileri, karşılıklı iş ve yatırım olanaklarının tanıtılması amacıyla GEKA öncülüğünde Denizli’yi ziyaret etti.
GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen GEKA hizmet binasındaki ilk toplantıya, Bremen Kalkınma Ajansı Türkiye Sorumlusu Robert Blatter, Uluslararası İlişkiler Bölümü Yöneticisi İris Geber ve İzmir müdürü Kemal Şen katıldı.
Bremen ve Bremen Kalkınma Ajansı hakkında genel bilgileri içeren bir sunum gerçekleştiren Bremen Kalkınma Ajansı temsilcileri; Bremen eyaletinin lojistik, gıda, otomotiv, rüzgar enerjisi, havacılık konularında öncü olduğunu, yurtdışında ABD ve Çin’den sonra üçüncü ofislerini Türkiye’de İzmir’de faaliyete geçirdiklerini ve bu ofisin Bremen bölgesi ile Türkiye’nin diğer bölgeleri arasında köprü görevini gerçekleştirdiğini belirttiler.
Bremen Kalkınma Ajansı Türkiye sorumlusu Robert Blatter; Türkiye’nin hızla kalkınan ülkeler arasında yatırım için cazip bir ülke olmasının yanı sıra iklimi ve tabiat güzelliği ile de yaşanacak bir ülke olduğunu bu nedenleçok sayıda üyelerinin bulunduğu Türk Alman ticaret ağını kurduklarını söyledi. Denizli Bölgesini yakından tanımak, bölgedeki firmalara ulaşabilmek ve Bremen Kalkınma Ajansı’nın hizmetlerini firmalara duyurmak amacıyla gerçekleştirdikleri ziyaretin GEKA ile de ortaklaşa gerçekleştirilecek somut projelerin geliştirilmesi noktasında önemli olduğunu ifade etti. Son olarak Blatter, uluslararası anlamda Ajanslar arası işbirliğinin oluşturulması ile gelecekte ajansların birlikte hareket ederek daha verimli çalışmalar gerçekleştirebileceğini belirtti.
GEKA ve Güney Ege Bölgesi hakkında konuklara bilgiler veren Ajans Genel Sekreteri Süleyman Alata, özellikle Ar-Ge ve yenilikçilik konularında önemli çalışmalar gerçekleştiren Bremen bölgesinin Güney Ege için örnek model olabileceğini, ortak çalışma alanlarının belirlenmesinin ardından Ajansların bir sonraki adımının protokol imzalamak olması gerektiğini ayrıca Avrupa Birliği hibe programlarına başvuru konusunda ortak projeler geliştirilebileceğini söyledi. Alata turizmin Güney Ege Bölgesi için öncü sektörlerden olduğunu bu konuda işbirliği yapılabileceğini belirtti.
GEKA’da yapılan toplantının ardından DİAD, DEGİAD ve DENİB’e gerçekleştirilen ziyaretlerde Denizlili iş adamlarıyla görüşme fırsatı bulan Bremen Kalkınma Ajansı yetkilileri, Denizli ve Bremen’in iş ve yatırım olanakları konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulundular.