Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte alkol kullanımında yaşanan artış, Yatağan Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerini harekete geçirdi. Yatağan İnönü Bulvarı üzerinde yoğunlaştırılan alkol denetimlerinin, şehir içindeki cadde ve sokaklarda da sık sık uygulandığını belirten İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri “Yaz mevsimiyle birlikte alkol kullanımında meydana gelen artış nedeniyle düzenli olarak gerçekleştirilen alkol denetimlerine ağırlık verildi. Denetimler sırasında alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere ilgili kanunda belirtilen yasal işlemler uygulanıyor” derken, söz konusu alkol denetimleri akıllara İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni tasarıyı getirdi.
Yeni tasarıya göre; 51 promil ve üzeri alkol aldığı belirlenen sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Kırmızı ışıkta 5 kez geçenlerin ehliyetine de 6 ay el konulacak.
Yeni hazırlanan Karayolları Trafik Kanunu tasarısında alkollü içki kullanarak direksiyon başına geçenlere dönük önemli düzenlemeler yapıldı.
İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıya Emniyet Genel Müdürlüğü'nde son şekli verildi. Yeni yasama yılında TBMM'ye sevk edilecek tasarı Almanya'daki Trafik Kanunu örnek alınarak hazırlandı. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç ile Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından sil baştan hazırlanan 138 maddelik tasarı için 40'ı aşkın kamu kurumu, Barolar Birliği, üniversiteler ve sivil toplum örgütünden görüş alındı.
Tasarıya göre ilk kez 51 promil ve üstü alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler, para cezası ve ehliyetlerini kaptırmakla kurtulamayacak. Bu sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle kamu davası açılacak. Trafik Mahkemesi'ne sevk edilecek sürücüler, 'kendisi dışında başkalarının da ölümü ve yaralanmasına yol açmaktan yargılanacak. Mevcut kanunda ancak 3 kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
Tasarıyla bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin de ehliyetlerine 3 ya da 6 ay süreyle el konulacak. Ölümlü ve yaralamalı kazalara neden olan, trafik ihlalleri yapan sürücülere uygulanan idari para cezaları da artırılacak.
Yürürlükte olan yasada birinci defasında 50 promil ve üstü alkollü yakalanan sürücülere 548 lira ceza uygulanıyor, aracı trafikten men edilirken sürücü belgesine 6 el konuluyor. Sürücü ikinci kez yakalanırsa ceza 687 liraya çıkıyor. Bu defa da ehliyete 2 yıllığına el konuluyor. Üçüncü kez alkollü olarak direksiyona geçen sürücüye bin 101 lira ceza kesiliyor, ehliyetine 5 yıl el konulurken en az 6 ay hapis istemiyle dava açılıyor. Beşinci yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade ediliyor.