GAZİANTEP (CİHAN)- Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Gaziantep Zirve Üniversitesi’nde düzenlenen panelde beraberlik mesajı verdi. Asıl işin, insanın kendisi gibi olmayanı sevmesi olduğunu belirten Boztuğ, ortak yaşama kültürüne vurgu yaparak, "Alevi Sünni’yi kendisi gibi olmadığı için sevse, Türk, Kürt’ü kendisi gibi olmadığı için sevse sorunlar çözülür." dedi.
Gaziantep Zirve Üniversitesi tarafından ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki Yükseköğretim Kurumlarının Bölgeye Katkısı: Tunceli Üniversitesi Örneği’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, üniversiteleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Konuşmasında Tunceli’nin üç sorunu olduğunu belirten Boztuğ, "Bunlar, barajlar, ana dilde eğitim-öğretim, bir de Dersim Aleviliği’nin farklılığının tespiti ve tescili.”dedi. Tüm bu sorunları çözmede sevgiyi kullandıklarını dile getiren Boztuğ, “Kendimiz gibi olanı sevmek kolaydır. Asıl iş kendimiz gibi olmayanı sevmektir. Alevi, Sünni’yi kendisi gibi olmadığı için sevse, Türk, Kürt’ü kendisi gibi olmadığı için sevse sorunlar çözülür. Bir değil 72 milyon olalım ama beraber olalım. Ortak yaşama kültürünü geliştirelim, farklılıklara saygı duyalım." diye konuştu.

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'YAŞAYAN DİLLER' BÖLÜMÜ AÇILACAK
Ayrıca üniversite bünyesinde yaşayan diller bölümlerinin açıldığını böylece bölgede unutulmaya yüz tutmuş dillerin tekrar canlandırmayı hedeflediklerini belirten Boztuğ, "Seçmeli ders olarak Kürtçe ve Zazaca eğitiminin yanı sıra Arapça ve Ermenice gibi dilleri de yakında açacağız." diye konuştu. Tunceli halkının tamamen Alevilik inancından ve siyasi otorite görüşü nedeniyle baraj yapımına karşı çıktığını belirten Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, devlet ve hükümetin çatışmaması gerektiğini, baraj konusunda ya Tunceli halkının ikna edilmesi ya da kendilerinin ikna olmaları yani diyalogla sorunun çözülebileceğini ifade etti. Tunceli’nin sorunlarını incelemek üzere bir komisyon kurduklarını sözlerine ekleyen Boztuğ, komisyonun hazırlayacağı raporu Cumhurbaşkanı’na sunacaklarını kaydetti. Boztuğ’a konuşmasından dolayı teşekkür eden Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa da, "Üniversiteler olarak toplumun ve bölgenin sorunlarına kulak vermekle kalmayıp, çözüm üretmeliyiz. Görüyorum ki; bölge üniversiteleri olarak bu konuda hem fikiriz. Üniversiteler olarak bulunduğumuz bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına katkıda bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Kısa, Tunceli Üniversitesi ve Zirve Üniversitesi’nin ortak projelerde yer alma konusunda da öneride bulundu.
Panele, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mahmut Tüncel, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, işadamı Cengiz Hortoğlu ve Zirve Üniversitesi akademisyenleri katıldı.






CİHAN