Enerji içecekleri, bebek mamaları, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çay ve takviye edici gıdalar gibi ürünleri, cep telefonu, mobil uygulamalar ve internet sayfasından sorgulama imkânı sağlayacak "akıllı etiket" uygulaması 1 Mart 2015 tarihinde başlıyor.
İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) açıklamasında konuyla ilgili düzenlemenin, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çerçevesinde hazırlanan ve 29 Aralık 2011 tarihli Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nde belirlendiği anımsatıldı.

AB'ye uyum çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1 Mart'tan itibaren, sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretim ve satışının engellenmesi ile tüketicilerin güvenli gıdaya erişimi için Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) uygulamasına başlıyor.

İKV Gıda Güvenliğinden Sorumlu Uzmanı Gökhan Kilit, ürün ile ilgili her türlü bilgiye ulaşımı sağlayacak olan yeni etiket düzenlemesiyle ilgili olarak, büyük çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan sektöre yük getireceği endişeleri bulunduğuna işaret etti ve ekledi: "Sistemin, AB üye ülkelerindeki gıda ve içecek üreticileri ve ihracatçıları için etkileri olacağını vurgulayan AB Gıda ve İçecek Endüstrileri Konfederasyonu, AB Ticaret Genel Müdürlüğü'ne başvurarak, yeni sistemin endişe uyandırdığını ve maliyetli olduğunu belirterek ÜDTS konusundaki çekincelerini ortaya koymuşlardı.Yapılan yeni düzenleme ile gıdanın güvenilirliğine ilişkin uygulamalar daha da artarken, ÜDTS kapsamında tüketiciler de birer fahri müfettiş gibi ürünleri denetleme imkânına kavuşuyor."

Yaşanan tüm tartışmaların ardından 1 Mart 2015 tarihinde uygulanmaya başlanacak düzenlemeye göre, bu tarihten önce piyasaya arz edilen ÜDTS etiketi olmayan ürünlere raf ömrü boyunca piyasada kalma izni tanınacak.

Başlangıçta alkollü içecekleri de kapsayan sistemden, Danıştay'ın alkollü içeceklerin sisteme dahil edilmesine yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle bu ürün türü çıkarıldı.

ÜDTS, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bebek mamaları için geçerli olacak. Bu ürün gruplarının seçilmesindeki kriter ise sıklıkla taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen hassas ürünler olmaları.