Söke Ovası civarındaki yaban domuzları, aç kalınca tarlalara girip pamuk kozalarını yemeye başladı. Bugüne kadar domuzların pamuk kozası yediğini görmediklerini belirten çiftçiler, geceleri nöbet tutmaya başladı.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bölgedeki tüm çiftçiler ve köylülerin en büyük sorunlarından biri domuzlardır. Aşırı üreyen ve yırtıcıların azalmasıyla birlikte sayıları kontrol altında tutulamayan domuzlar, doğal habitatların da yok olması nedeniyle besin bulamadıklarından çiftçilerin ürünlerine zarar veriyor. Domuzlarla yapılacak mücadelede kesin çözüm almak mümkün değildir. Sürek avları yapılarak, birçok farklı yöntemler geliştirilerek mücadele yapılsa da sayılarında fazla bir değişiklik olmamakta ve sürekli çoğalmaktadırlar.” dedi.

Sürücü ayrıca Söke Ziraat Odası ile ortak projeler içinde olduklarını da belirterek şunları söyledi: “Odanın, yırtıcıların çoğaltılmasıyla ilgili ortak proje teklifini değerlendirmekteyiz. Bilim insanlarıyla da işbirliği yaparak, yırtıcıların yaşam alanlarının korunması, yöre insanlarının bu konuda bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması için çalışma yapmayı düşünüyoruz.”

Türkiye'de tarımın en yaygın yapıldığı alanlardan biri olan 400 bin dönümlük Söke Ovası’nda pamuk, ayçiçeği ve mısır gibi ürünler, domuz tehlikesi sebebiyle ekilemiyor. Söke Ziraat Odası’ndan alınan bilgilere göre son yıllarda ürün çeşitliliğinde azalmalar oldu. Ayçiçeği ve mısır gibi ürünleri eken çiftçiler, elektrik akımı veren tel gibi yöntemlerle domuzlardan korumaya çalışıyor. Ayrıca izin alınarak sürek avı yapılsa da domuzların sayısı çoğalmaya devam ediyor. Bunun en büyük sebebi olarak da Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki ekolojik dengenin bozulması gösteriliyor.