Ülke genelinde lise seviyesindeki gençlerin günümüz Türkiye’sinde ve küresel ölçekte yaşanan problemlere sosyal bir bakış açısıyla çözüm üretmelerini teşvik etmek, ilgilerini artırmakamacıyla düzenlenen 7. Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı (USOBO) ödülleri, hafta sonu yapılan finallerle sahiplerini buldu. 

Fatih Üniversitesi ile Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübü (AFAK) katkılarıyla gerçekleşenolimpiyat, İstanbul Fatih Üniversitesi Farabi Konferans Salonu’nda yapılan ödül töreniyle sona erdi. Yoğun ilgiyle takip edilen törende coşku ve heyecanhâkimdi. Üç kategoride dört projesi de finalist olan ServergaziGünay Fen ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladıkları projeler, jüri tarafından dört ödüle layık görüldü.

Servergazi Günay öğrencilerinden Dilara Yalçın ve Sema Çetin’in hazırladıkları “Siyasette Kadın Eli” konulu proje ‘Siyaset Bilimi Alanı’nda en iyi proje seçilerek Türkiye 1.si oldu vealtın madalya kazandı. Yine aynı alanda finalist olan ServergaziGünaylı Ekin Erden ve Ayşe Çağlar’ın “Kadının Adı Yok” konulu projesi Türkiye 2.si olarak gümüş madalyayı aldılar. ‘Edebiyat Alanı’nda aynı okuldan Fatma İrem Çanak ile Ayşegül Erdoğan’ın  “UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümlerine Toplumun İlgisini Artırma” konulu projesi gümüş madalyaya layık görülerek Türkiye 2.si olmuştur. Servergazi Günay Fen ve Anadolu Lisesi öğrencilerinden Gül Nihal Yaldır ve Betül Saldırış da “Felsefe ve Felsefecilere Karşı Önyargı” konulu projeyle ‘Felsefe Alanı’nda Türkiye 2.si seçilerek gümüş madalya kazanmışlardır. Öğrenciler madalyaların yanısıra değişik para ödülleriyle de ödüllendirildiler. ÖdülleriniOlimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Muhit Mert’in elinden alan öğrenciler büyük bir mutluluk yaşadılar. 

Siyaset Bilimi Alanında en iyi proje seçilerek Türkiye 1.si olan Dilara Yalçın ve Sema Çekiç: “Çok mutluyuz, heyecanlıyız. Biz çok çalışmıştık, emek verdik. Dualarla da bu çalışmalarımız altın madalyayla taçlandı. Şimdiden siyasette kadının elinin değmesiyle nelerin değişebileceğini ortaya koyduk. Bu başarı çok güzel bir duygu.” dediler.

Hazırladığı projeyle gümüş madalya alan Ayşe Çağlar: “USOBO’ya katılmak bize geleceğe dair büyük deneyimler kazandırdı. Sıradaki projelere katılma adına bizlere yön verdi,sevinçliyiz.” dedi.

Hem altın hem de gümüş madalyayla ödüllendirilen iki projeye danışmanlık yapan Servergazi Günay Fen ve Anadolu Lisesi’nin Edebiyat Öğretmeni Amine Kaya: “Öğrencilerimiz, proje çalışmalarında çok büyük bir gayret gösterdiler. Projelerin madalyalarla neticelenmesi hiçbir emeğin boşa gitmediğinin göstergesidir. Aynı zamanda sosyal bilimlerde de yetenekli bireylerin yetişmesi adına bu kapsamda yapılan proje yarışmalarının çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum.” dedi.

Aynı okuldan ödül alan iki projeye de rehberlik yapan Matematik öğretmeni Şükriye Karabıyık: “Bu projelerin hazırlanmasında öğrencilerimizin çalışmaları kadar velilerimizin de maddi manevi destekleri takdire şayan. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Gençlerin fen bilimlerine olduğu kadar sosyal konulara olan ilgileri ve buldukları çözümler de hayranlık uyandırdı.” dedi.

Servergazi Günay Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Muhammet Dolukan: “Proje yapmak, üretmek insanda sistematik düşünme sisteminin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bugün dünyamız global bir köy haline gelmiştir. Dünyanın neresinde olursa olsun ateş sadece düştüğü yere değil, hepimizi etkiler hale gelmiştir. Öğrencilerimiz, sosyal problemlere bilimsel metotlarla çözüm yolları bulma adına projeler hazırladılar. Dört projenin de birbirinden ilginç olması çok şükürbu başarıyı neticelendirdi. Öğrencilerimi ve öğretmenlerimi kutluyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler.” dedi.

Servergazi Eğitim Kurumları Genel Müdürü Recep Ali Yalçın: “Proje yapan öğrenci, gerçek projenin nasıl yapılacağını öğrenerek hayata ve hayatın gerçeklerine hazırlanmış oluyorlar. Proje üretmek veya yapmak sabır ister,karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olur. Bugün dünyanın her yerinde yaşanan adli vakalar,psikolojisi bozuk bir toplumun göstergesidir. Günümüzde sosyal mühendislere büyük ihtiyaç vardır. USOBO bu konuda önemli bir adım atmaktadır. Fen bilimlerindeki TÜBİTAK başarılarımızı sosyal bilimlerle de ortaya koyan, 4 projesi de ödüle layık görülenServergaziGünaylı öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve ailelerini yürekten kutluyorum. Bu mutluluğu bizlere yaşattıkları için teşekkürlerimi bildiriyorum.” dedi.