Denizli'nin Honaz ilçesinde kiraz üretimi yapan Hüseyin Tahra, üç yıl önce tarlasındaki yabancı otları temizlemesi için 50 adet saanen cinsi keçi satın aldı. Beş ayda bir ikiz ve üçüz doğum yatan keçileri sayesinde Tahra, üç yılda 300 başlık keçi çiftliğine sahip oldu. Günde ortalama 600 litre keçi sütü üretimi yapan Tahra, keçilerin sütünü litresi 3,5 TL’den, 1 aylık oğlakları da 135 TL satıyor.
Saanen keçilerin sütünün anne sütüne en yakın süt olması nedeniyle özellikle pastane ve dondurma imalatçıları tarafından yoğun talep gördüğünü belirten Tahra, “Saanen İsviçre Alpleri merkezli bir keçi ırkıdır. Bu ırk ülkemizdeki keçi sütünün yaygınlaşması ile giderek popülaritesi artmış ve yetiştiriciliği çok iyi boyutlara gelmiştir. Saanen ırkı, kirli beyaz ve krem renginde, kısa tüylü ve boynuzsuzdur. Derisi ince, elastiki ve pembe renklidir. Dişilerde genel olarak gerdanda tek veya çift küpe bulunur. Dişilerde baş zarif, gözler büyük ve parlak, kulak ince ve hafif sarkık veya diktir. Vücut yapısı derin uzun ve arkaya doğru geniş olup, boyun ince ve uzundur. Meme süt yönüne uygun olarak iyi gelişmiş olup, karın altına ve arka bacaklara doğru yayılmıştır.” dedi.

İYİ BAKIM ŞART
Her şeyde olduğu gibi keçilerinde mutlaka çok iyi bakılması ve iyi beslenmesi gerektiğini, bu yolla süt veriminin de arttığını belirten Tahra, “İyi bakım – besleme şartlarında ve küçük sürülerde ortalama süt verimi günlük 800 – 900 kilogram arasında. Saanen keçi sütünde yağ oranı yüzde 3 –4’dür. Bu ırkta döl veriminin de yüksek olup her doğumda en az 2-3 yavru verir” dedi. Keçi sütünün insan vücuduna çok faydasının olduğunu belirten Tahra, “Keçi sütü proteininin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir. Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da keçi sütünün kolay hazmı ve yüksek B1, B2 vitamin içeriği yararlıdır. İlaçların kullanılmasını gerektiren hazım sorunlarında ve reflü gastrit ülserlerin tedavisinde keçi sütünün yüksek özelliği yarar sağlar. Keçi sütünün yüksek “fosfat” içeriği, Türkiye gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlar. Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesi, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde fayda sağlar” dedi