İzmir’in Ödemiş ilçesi ve çevresinde hava sıcaklığı öğle saatlerinde 40 dereceye kadar ulaşırken, sıcaklar en çok tarım emekçilerini etkiliyor.
İlçeye bağlı Balabanlı köyünde işçiliği zor ürünlerden biri olan salatalığı toplamak için sabah saatlerinde tarlaya giren üreticiler, akşama kadar güneşin altında çalışıp hasadı tamamlamaya çalışıyor. Maliyetlerin yüksekliğinden şikayet eden Hayrettin Sayılısoy, tohum, sulama, gübre ve ilaç maliyetleri nedeniyle tarlada işçi çalıştırmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti. Salatalıkta bir günlük emeğin sulama giderini ancak karşılayabildiğini ifade eden Sayılısoy, günde en fazla 150 kilo salatalık toplayabildiklerini söyledi. Güneşe ve kavurucu sıcağa rağmen gün içinde sadece bir saat mola verip çalışmaya devam ettiklerini anlatan Sayılısoy, “Bir saat sulamanın üreticiye elektrik olarak maliyeti 17 lira, bir torba gübre aşağı yukarı 55 lira. Tarla bizim değil icar. İcarın dönüm bedeli 400-500 lira arasında, ilaca da 80 lira harcadığımızda işçiye verecek yevmiye kalmıyor. İşçinin günlük ücreti 35-40 lira. İşçi çalıştırdığımız zaman hiçbir maliyeti karşılayamayıp zarara giriyoruz. Sıcaktı, güneşti demeden hasadı kendimiz yapıyoruz” dedi.
Sayılısoy, “Sıcakta çalışmak her şeyden zor. Bol bol su içiyoruz, tarlamızda karpuz ektik. Onları kökleyip yiyoruz. Karpuz adeta doping gibi oluyor. Öğle yemeği dışında durmuyoruz. Salatalığın işçiliği de zor. Günlük emek neredeyse sulamaya gidiyor. Maliyetleri karşılayabilirsek, cebimize kalanla da geçim sorununu çözmeye çalışıyoruz. Salatalıkta birinci ürün 1 lira 40 kuruş, ikinci ürün 45, üçüncü ürün de 25 kuruştan gidiyor. Artık zarar etmezsek sevinebiliyoruz. Maliyetler çok yüksek” diye konuştu.