Türkiye genelinde toplam 3 bin 621 kimsesiz çocuk, koruyucu aile yanında kalıyor. Nevşehir, Bayburt, Tunceli, Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde ise hiç koruyucu aile bulunmuyor. 

Resmi tanımıyla koruyu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi tarafından bakılamayan çocukların kısa veya uzun süreli bakımlarını üstlenen seçilmiş aile ya da kişilerin yanında, devlet denetimi ve desteği ile yetiştirmesine olanak tanıyan bir sistem. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ile yerel idareciler ve eşleri koruyucu aile sayısının arttırılması çalışmalarına ağırlık veriyor. Bakanlık Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde 2 bin 984 koruyucu aile yanında 3 bin 621 kimsesiz çocuk kalıyor. Koruyucu aile olmak için başvuruda bulunan ve incelemesi yapılmakta olan aile sayısı ise 4 bin 270. İstatistiklere göre İzmir, en fazla çocuğun, koruyucu aile yanında kaldığı il. İzmir’de 300 koruyucu ailenin yanında 338 çocuk kalıyor. İzmir’i, 320 çocukla İstanbul, 188 çocukla Ankara, 154 çocukla Kayseri ve 124 çocukla Bursa takip ediyor. 

Nevşehir, Bayburt, Tunceli, Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde ise koruyucu aile müessesesi henüz hiç oluşmamış. Sadece Nevşehir’de 1 aile koruyucu aile olmuş ancak henüz yanında çocuk yok.

Türkiye genelinde 4 bin 270 koruyucu aile başvurusunun incelemesi ise devam ediyor. Başvuru sayısında 294’le Ankara başı çekerken Ankara’yı 250’yle Bursa, 246’yla Hatay, 239’la Denizli, 216’yla Kahramanmaraş, 172’yle Manisa, 157’yle Adana, 147’yle Balıkesir, 121’le İzmir ve 117’yle Kayseri takip ediyor. Henüz koruyucu ailenin hiç olmadığı Tunceli’de 6, Kars’ta 4 ve Iğdır’da 1 ailenin başvurusu inceleniyor. Hedef, devlet kontrolündeki yurt ve yuvalarda kalan kimsesiz çocukların tamamının aile sıcaklığında büyümelerini sağlamak.

KORUYUCU AİLE OLMANIN ŞARTLARI

Mahkemece hakkında korunmaya muhtaç kararı alınan devlet korumasındaki çocukların, Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri denetiminde aile ortamında yaşamalarını sağlamak amacıyla oluşturulan bir sistem. Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, çocuğa güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen herkes koruyucu aile olabiliyor. TC vatandaşı, sürekli Türkiye’de ikamet ediyor olmak, 25-65 yaşları arasında, en az ilkokul mezunu ve düzenli gelire sahip olmak gibi özellikler de mevzuatla belirlenen şartlar. Koruyucu aile olanlar bakımını üstlendiği çocuğa 18 yaşına kadar bakıyor. Bu süre içinde devlet de koruyucu aileyi, maaş ve çeşitli imkânlardan faydalandırıyor.