Denizli Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşımının gelecek 15 yılını şekillendirecek "Denizli Ulaşım Ana Planı" çalışmaları için sahaya çıktı. Teknolojik ilerleme ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda Denizli Ulaşım Ana Planı çalışmaları yapan Denizli Büyükşehir Belediyesi, 2030 yılına kadar kent içi ulaşımını şekillendirecek planı oluşturmak için Denizlilerle yüz yüze görüşmelere başladı. Ocak 2016 sonuna kadar tamamlanması hedeflenen “Hane Halkı Anket” çalışmaları kapsamında Denizli merkez, ilçe ve bağlı mahallelerindeki 9 bin hanede 28 bin kişiyle görüşme yapılacak. Anket çalışmasında görüşülecek kişi ve hanelerin TÜİK'in belirlediği -örnekleme yöntemi ile- dünya genelinde kabul edilen kriterlerin üstünde bir rakam olduğu ifade edilirken, görevli personelin her gün 14:00-21:00 saatleri arasında vatandaşlarla yüz yüze görüşeceği kaydedildi. Anket sırasında hanede bulunan 5 yaş üzeri bütün bireylerin ulaşım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına yönelik sorular sorulacağı ifade edildi. 

Görevlilerde reflektif yelek ve kimlik kartı olacak 

Denizlililerin ulaşım ihtiyaçlarının belirlenmesi, taleplerin alınması ve yeni ulaşım ana planının bu doğrultuda şekillenmesi amacıyla başlatılan çalışmada yer alacak görevli personelin üzerinde, Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na ait reflektif yelek, boyunlarında kimlik tanıtım kartı ve Denizli Valiliği, Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığı'na gönderilmiş isimleri bulunan resmi evrakları olacak. Ocak 2016 sonunda bitirilmesi hedeflenen çalışma kapsamında ilçelerde 3.500, merkezde ise 5.500 hane olmak üzere yaklaşık 9 bin hanede 28 bin kişi ile görüşüleceği, çalışmanın bir an önce tamamlanması için vatandaşların görevli personele yardımcı olarak, soruları doğru ve tarafsız bir şekilde cevaplaması gerektiğine dikkat çekildi. 9 bin hanede 28 bin kişi ile görüşülmesinin yanında ayrıca 1.000 sürücü, yolcu ve yayayla da yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilecek.

İnsan odaklı ve sürdürülebilir ulaşım için

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, söz konusu anket çalışmasının insan odaklı ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi için gerekli yatırımların belirlemesinde aktif rol oynayacağını söyledi. Başkan Zolan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu amaçla kentin üst ve alt ölçekli plan kararları da dikkate alınarak ulaşım ve trafik önerileri ile yeni projeler üretilecek. Yapılacak çalışmalarla, kentte gerçekleşen günlük yolculuk verileri toplanacak ve özellikleri dikkate alınarak gelecekte tüm kentte oluşacak ulaşım talebi tahmin edilip buna uygun bir ulaşım ağı oluşturulacak. Ayrıca plan kapsamında karayolu şebekesi önerileri, toplu taşıma sistemi hat ve işletme planları, raylı sistem önerileri, yaya yolu ve bisiklet yolu geliştirme önerileri, otopark politikaları, şehirlerarası ve kırsal ulaşım bağlantıları gibi projelere bilimsel bir altlık oluşturulacak."