Başbakan Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, vatan topraklarının, şehit ve gazilerin mirası, kutlu bir emaneti olduğunu belirterek, şehitlerin emanet olarak bıraktığı en büyük değerleri "vatan, bağımsızlık, milletin hak ve hukukunu korumak" şeklinde sıraladı. Şehitlerin anne, babaları, kardeşleri, eş ve çocuklarının da millete bıraktığı birer ortak emanet olduğunu anımsatan Davutoğlu, toprağa verilen şehitler Mustafa Nohut, Nuri Yazanel ile Ahmet Kabukçu'ya Allah'tan rahmet diledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu şunları söyledi; "Türkiye, bütün ihanetlere rağmen doğru bir rotada ilerlemektedir. Hiçbir şekilde oyuna gelmemek, Türkiye'yi zayıflatmak isteyenlere bekledikleri fırsatı vermemek zorundayız. Türkiye'nin son 14 yıldır yürümekte olduğu yol, 2023 yılına damgasını vuracak yeni, büyük Türkiye idealinin yoludur." dedi.
 
Son 14 yıl içinde şehit yakınları, gaziler ve onların yakınlarına yönelik çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şehit yakınları ve gazilerin birçok haktan yararlanma kapsamını genişlettiklerini belirtti. Şehit yakınları ve gaziler ile onların yakınlarının istihdamı konusuna yoğunluk verildiğini anlatan Başbakanımız Davutoğlu, hak sahiplerinin atamalarını, son iki yılda hızla gerçekleştirdiklerini bildirdi.
 
Davutoğlu, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 2014'te yapılan bir düzenlemeyle, terör mağduru engellilere ve terör sebebiyle hayatını kaybeden sivil vatandaşların yakınlarına, bu kapsamda istihdam imkanı getirdiklerini aktardı. 2014'ten itibaren atama işlemlerini merkezi yerleştirme sistemiyle yaptıklarını anlatan Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "En son 15 Temmuz'da, 853 kişinin atamasını gerçekleştirmiştik. Bugün ise merkezi yerleştirme sistemiyle hak sahibi 1.670 vatandaşımızın daha atamasını yapacağız. Hak sahipleri arasında şehit yakınları, gazi ve vazife malulü yakınları, sivil terör mağdurları ile Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları da var. Böylece, sadece son 2 yılda Devlet çatısı adı altında aldıklarımızın sayısı 14.209'a ulaşıyor. Atamaların başladığı 1996'dan bugüne toplam 30.711 kişi kamuda istihdam edilmiş. Bu sayı içinde 2002'den bugüne atananların toplam sayısı 24.396'dır. Yani bugün devlet kadrolarında bu kapsamda çalışan vatandaşlarımızın yüzde 80'inini biz atadık. Sakın yanlış anlamayın, biz bu atamaları, Devletin sizlere bir lütfu olarak değil, milletçe başta şehitlerimizin aziz hatırası olmak üzere, sizlere ödenmesi gereken bir borç olarak görüyoruz. Devlet olarak milletimizin vicdanına ve sizlere yönelik minnet hislerine tercüman olmaya çalışıyoruz."
 
Törende atamalar, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ve şehit çocukları Yekta, İpek ve Emir'in kura butonuna basmasıyla gerçekleştirildi.
 
Kura töreninde İlimizden şehit yakınları Cihan Şibir, Behide Nur Erdoğan, Mahmut Abaş, Mevlüt Dolan, Semanur Karaman, Halime Nurşen Gökbulut, Özgür Demirel ve Şahin Acar ile gazilerimiz Mehmet Ali Bozkurt, Osman Kaysel,. Muhammet Miraç Yılmaz ve Teoman Canbay çeşitli kamu kurumlarına atandılar. Kamuda işe yerleştirilen şehit yakınlarımızın arasında 10 Ağustos tarihinde Şırnak’ta şehit olan Denizlili Jandarma Er Doğan Acar’ın kardeşi Şahin Acar da yer alıyor.
 
İlimizde 2014 yılından önce 159, 2014 yılından bu güne son atamalarla birlikte 151 kişi olmak üzere toplamda 310 şehit yakını ve gazimiz kamu da işe yerleştirildi.