Topraksız, gübresiz ve hiçbir kimyevi madde kullanmadan, 1 kilogram arpa tohumundan 9 kilogram taze yeşil yem üreten sistem Türkiye'ye geldi. Hayvancılık için yılın 365 gün yeşil ve taze yem yetiştirmek amacıyla geliştirilen sistemle arpa ve benzeri tahıllar, en kısa sürede doğal şartlarda üretilerek hayvan beslenmede kullanılabiliyor. İlk olarak Avustralya'da Fodder Solutions firması tarafından geliştirilen sistem, Ekohasıl A.Ş. tarafından Türkiye’ye getirildi. İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Dede Atıcı, günde 300-400 kilogram yeşil ekin üretimi yapabilen mobil sistemlerle günde 1, 2, 3 ve 5 ton üretim yapabilen sabit sistem modellerinin, yüzde 100 yerli imal edilerek çeşitli bölgelerdeki hayvan çiftliklerinde kullanılmaya başlandığını söyledi. 13 ile 500 metrekare arasında mobil veya sabit sistem olarak kurulabildiğini, her gün fırından ekmek alır gibi alır gibi hayvanlara taze yeşil yem getirildiğini ifade eden Atıcı, eksi 25 ile 50 derece arasında çalışabildiğini belirtti.

Büyüklüğe göre 54 binden 500 bin liraya kadar fiyatlarla mobil veya sabit kurulum yapılabildiğini ifade eden Atıcı, sistemin çalışabilmesi için kapalı veya açık alanda çeşme suyu ve kesintisiz 220 volt elektriğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Atıcı, “Sistemde kullanılacak arpa tohumu selektörden geçirilmiş, temiz, çimlenmesi yüksek ve dane içinde yüzde 10-12 protein ihtiva eden, maltlık çeşit olmalıdır. Her gün sistemde bulunan hijyenik yetiştirme tepsileri içine 50 ile 700 kilogram temiz arpayla ekim başlar. Arka arkaya birer gün arayla ilk yedi gün ekim devam eder. Sekizinci gün, ilk ekilen tepsiler hasat edilerek yıkanıp temizlenir ve yeniden ekilmek suretiyle her gün kapasiteye uygun üretim aralıksız devam eder.” dedi.

Sekizinci günün sabahı, ilk ekilen arpaların hasıl olarak aldıktan sonra hayvanlara istenen şekilde yem karma makinesi veya serbest olarak verilebildiğini belirten Atıcı, “Bu işlem döngülü tarzda her gün tekrarlanır. Bu yolla 1 kilogram arpadan 7 ile 9 kilogram. taze yeşil yem alınabiliniyor. Bu yem, son derece yüksek besin ve enerji değerlerine sahiptir. Ayrıca hayvanları yeşil yemle beslemek, et ve süt verimleri açısından da çok yararlıdır. Bu sistemle üretilen yemler, başka hiçbir yemle mukayese edilemeyecek kadar ucuza mal olmaktadır.” diye konuşuyor. Bu yemle yetişkin bir hayvanın günlük besin giderinin en az 5–6 lira daha ucuz olduğunu ifade eden Kamil Dede Atıcı, “Bu sistem, günlük nakdi tasarrufla kendini 13-16 ay gibi kısa bir sürede amorti edebiliyor. Süt sığırcılığında üst seviyelere ulaşmış ülkemiz hayvancılığı için Hasılmatik, hayvan yetiştiricilerine önemli avantajlar sunuyor.” diye konuştu.