Acıpayam’a bağlı Alaattin Beldesi’nde kanserli eşi çalışamadığı ve 15 nüfusa bakmak zorunda kalan, evde salça yapıp satmaya başlayan ardından da bakkal açan 51 yaşındaki girişimci Hatice Tütüncü’ye TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’ndan destek geldi.

Acıpayam’da tüm olumsuzluklara rağmen tek başına direnerek ayakta kalan ve girişimcilik örneği sergileyen 51 yaşındaki Hatice Tütüncü’ye TOBB’un başarılı kurulu Kadın Girişimciler’den destek geldi.

MÜCADELESİ HERKESE ÖRNEK
Çiftçilik yaparak geçimini sağlarken, 10 yıl önce eşinin prostat kanserine yakalanmasının ardından tek başına kalan Tütüncü, 6 çocuğu için hayata tutundu. Denizli’deki bir tarım fuarında domates kesme makinesi gören ve bu makineyi almak için girişim başlatan Tütüncü, Acıpayam Kaymakamlığı’na başvurdu. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın sağladığı kredi ile 1500 liraya makineyi alan ve evde salça imal etmeye başlayan Tütüncü, kısa sürede işini büyüttü. Makine sayesinde hem salça yapan hem de pekmez imal eden Tütüncü, buradan kazandığı parayı, başka yatırıma yönlendirdi.

1500 LİRA KREDİ ALDI VE…
Tütüncü, salça işinin mevsimlik olması ve sürekli para getirmemesi nedeniyle beldesinde bir de bakkal dükkanı açtı. Kaymakamlıktan aldığı 1500 liralık krediyi de bu süre içinde geri ödeyen 51 yaşındaki 6 çocuk annesi Hatice Tütüncü, girişimcilik örneği sergiledi.

6’SI MUHTAÇ 15 NÜFUSA BAKIYOR
Geçen ay kalp krizi geçirip ameliyat olan eşi Nevzat ile birlikte ikisi de felçli olan annesi ve kayınvalidesinin de bakımını üstlenen Tütüncü, aynı zamanda 6 çocuğunun da eğitimini aksatmadı. Evlenen büyük kızının eşinden boşandıktan sonra geri dönmesiyle evin nüfusunun 15’e çıktığını ve kızları hariç hepsinin bakıma muhtaç olduğunu belirten Tütüncü, şimdi işini büyütüp tekstil atölyesi kurmak istiyor.

HAYALİ GERÇEK OLACAK
Acıpayam ziyareti sırasında Hatice Tütüncü’nün hayat mücadelesini duyup tanışmak isteyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Denizli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Melike Basmacı Kayhan, destek sözü verdi. Tütüncü’yü kendi işlettiği bakkal dükkanında ziyaret eden Kayhan, hayali olan tekstil atölyesinin kurulmasını adım adım takip edeceklerini söyledi.

150 BİN LİRALIK KREDİ İMKANI
Tütüncü’nün hayat hikayesini büyük bir dikkat ve üzüntüyle dinleyen Kayhan, KOSGEB’in Genel Destek Paketi projesi hazırlayacaklarını ve 150 bin liraya kadar düşük faizli kredi kullandırılmasını sağlayacaklarını müjdeledi. Kayhan, “Sizin gibi Hatice Ablalar bize örnek oluyor. Sizin hayata tutunma azminiz ve girişimciliğiniz pek çok insana örnek olacak nitelikte. Biz de sizin hayalini kurduğunuz tekstil atölyesini kurmanız için elimizden geleni yapacağız. Sizin için bir proje hazırlayacağız, ardından da o parayı almanızı takip edeceğiz. Biz çünkü, sadece düşünenin değil, yapanın da kazanacağını biliyoruz” dedi.

TEK BAŞINA DİRENDİ
Duydukları karşısında zaman zaman duygulanan Hatice Tütüncü ise, “Güzel bir hayatımız vardı. Eşim hastalanınca ne yapacağımızı şaşırdık. Onun tedavisi bir yandan çocuklarım bir yandan çaresiz kaldım. Bir süre büyük kızım çalışarak evi geçindirmeye çalıştı. Ama ben de boş duramazdım. Kaymakamlığa başvurup o makineyi bana almalarını istedim. Epey uğraşıldı ama makineyi sonunda aldım. Salça ve pekmez yapıp sattım. Kazandığım parayı bakkal için ayırdım. Bir yandan kredi borçlarımı ödedim, bir yandan da evimi geçindirdim” dedi.

YİNE ÖRNEK OLACAK
Kızlarının çocukları, annesi ve kayınvalidesi ile eşinin bakıma muhtaç olduğunu belirten Tütüncü, “Hiç başımızı eğip yardım istemedik. Biz muhtacız diye düşünmedik. Ben gencim ve çalışabilirim diye düşündüm. Tüm bu işleri ailem için yaptım. Şimdi tekstil atölyesi kurmak istiyorum. Kızlarım tekstillerde çalışmıştı. Küçük bir aile işletmesi kurup büyütmek istiyorum. Bu konuda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun bana destek vereceğini duymak beni çok mutlu etti. Onları mahcup etmeyeceğim” dedi.