Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Semin Melahat Fenkçi, hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabeti olan kişiler ile anne adaylarının mutlaka tiroid hormonlarına baktırmaları gerektiğini söyledi.

 

Tiroid hormonlarının organizmanın yaşamsal fonksiyonlarının düzenlenmesinde olmazsa olmaz olan hormonu olduğunu belirten Doç. Dr. Semin Melahat Fenkçi, tiroid hormonlarının normalden az veya çok çalışması tüm hayati fonksiyonları ciddi bir şekilde tehdit edebildiğini dile getirdi. Fenkçi şöyle konuştu: “Tiroid hormonları metabolizmanın yönetici hormonlarıdır. Uyanıklık, kan basıncının ayarlanması, beslenme ve diğer bütün hormonların bir kordinasyon içinde olması için fizyolojik dozda yani vuvut için gerekli olan bir düzeyde tiroid hormon salınımının olması gereklidir. Tiroid hormonlarının gereğinden fazla çalışması yeterli beslenmeye rağmen kilo kaybı, çarpıntı, huzursuzluk, uykusuzluk, sıkıntı, yerinde duramama gibi bulgular verir. Tiroid hormonlarının az salınımı yani hipotiroidi ise kilo alımı, halsizlik, uykuya meğil, konsantrasyon güçlüğü, vücutta yaygın şişlik, yaygın halsizlik ile seyreden bir tablo yaratır. Gerek hipertiroidi, gerekse hipotiroidinin ileri dönemleri hayat ile bağdaşmaz ve ölümcül sorunların gelişimine neden olur. Özellikle hipertiroidi yaşlı, hipertansiyonu ve kalp hastalığı olan olgularda bulguların ağırlaşmasına neden olur. Artan tiroid hormonları kalbin hızlı çalışmasına, kan volümünün artmasına neden olur. Ardından kalp atımlarında bozulma olarak tanımlanan atriyal fibrilasyon olarak adlandırılan ciddi ritim sorunlarının en sık gelişim nedenlerinden biridir. Kalp ritim sorunun gelişimi sonrasında, vücutta akciğer beyin gibi hayati organlara ölümcül seyreden pıhtı atmasına neden olabilir. Artan tiroid hormonları ile kan basıncında hızlı yükselme ve hatta kalp yetmezliğinin gelişimine neden olabilir. Tiroid hormonlarının az çalışması bütün vücut faaliyetlerinde adeta ağır film çekimi gibi ciddi yavaşlamaya neden olabilir. Yine anne adaylarında hipotiroidinin varlığı doğacak çocuğun zekâ gelişimini etkileyebilmektedir. Kısaca tiroid hormonlarının normalden az veya çok çalışması tüm hayati fonksiyonları ciddi bir şekilde tehdit edebilmektedir” dedi.

 

Kalp hastalığı, hipertansiyonu ve diyabeti olan kişiler ile anne adaylarının gebelik öncesinde mutlaka tiroid hormonlarına baktırmaları gerektiğini kaydeden Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Semin Melahat Fenkçi, şöyle devam etti: “Tiroid bezinin diğer bir sorunu ise bu dokuda nodül denilen kitlelerin varlığıdır. Nodüller ile hormonlar etkilenebileceği gibi hormonal bir değişiklik olmayabilir. Ancak tiroid nodüllerinde en önemli nokta bu kitlelerde tiroid kanserlerin gelişebileceğidir. Tiroid kanserlerine erken evrede tanı konulduğunda tedavileri mümkündür. Bu nedenle erken tanı oldukça önem taşır. Halen ultrasonografi eşliğinde hastanemizde de uyguladığımız nodüllere ince iğne aspirasyon biyopsisi ile bu nodüllerde kanser varlığı kolayca tanı konulabilmektedir. Böylece hastalık ilerlemeden tedavi şansına sahiptir” diye konuştu.