Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan 600 MW kurulu gücün yarısını sağlayacaklarını söyledi. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Zorlu Enerji Grubu’na ait Kızıldere Jeotermal Sahası’nı ziyaret etti.

Grubun yeni dönemde büyüme stratejisini yenilenebilir yatırımlar üzerine kurduğunu belirten Genel Müdür Ak, 2012 yılında sahada 80 MW kapasiteye sahip olacak Türkiye’nin en büyük jeotermal santralinin temelini attıklarını, bunun jeotermal potansiyeli açısından Avrupa’nın ilk üç ülkesi arasında bulunan Türkiye’de diğer yatırımların önünü açacağını ifade etti. Ak, “Enerji arzında dışa bağımlılığı her geçen gün artan ülkemiz, ne yazık ki jeotermal kaynaklarını yeterince değerlendiremiyor. Bugün ülkemizde elektrik üretiminin sadece binde 3’ü jeotermalden sağlanıyor. Türkiye’nin zengin jeotermal potansiyelini hem sektörümüze hem de ekonomiye kazandırmada özel sektör olarak bizlere önemli sorumluluklar düşüyor. Kızıldere’de bu yıl içinde üretime almayı hedeflediğimiz santralimiz, elektrik enerjisinin yanısıra 30 MW’ı sera, 20 MW’ı Sarayköy ilçesindeki konutların ısıtmasında kullanılmak üzere toplam 50 MW ısı enerjisi üretecek. Böylece Kızıldere’de 2 bin 500 konut ve 500 dönüm sera, ısıtma ihtiyacını jeotermal kaynaktan sağlayabilecek. Santralimiz ayrıca yılda toplam 600 milyon KWh üretim kapasitesi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayarak, yılda 79 milyon ton fuel-oil ve bunun karşılığında 86 milyon dolarlık dış kaynaklı enerji gideri ikame edecek.” dedi.

Sinan Ak, Zorlu Enerji Grubu’nun Kızıldere’nin yanısıra Türkiye’nin jeotermal potansiyelinin yüzde 87’sini barındıran Ege Bölgesi’nde Manisa Alaşehir ve Kütahya Simav sahalarında da yatırım projeleri olduğu bilgisini verdi: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun 2023 yılı için jeotermal santrallerinde kurulu güç olarak 600 MW’lık kapasiteyi bütün Türkiye için hedef olarak koymuş durumda. Bizse şu an itibarıyla sadece Kızıldere’deki ruhsat alanı kapsamında 200 MW’ı tek başımıza yapmayı hedefliyoruz. Zorlu Grubu olarak diğer ruhsatlarımızla beraber inşallah 250 ile 300 MW’lık kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu da hedefin nereden bakarsanız bakın yarsını oluşturuyor. Biz bu hedeflerimize ulaşmak için 2016 yılını esas aldık.”

'DENİZLİ ENERJİ ÜSSÜ KONUMUNDA'

Vali Demir ise Denizli’nin bölgede elektrik enerjisi anlamında bir üs konumunda olduğunu ifade etti: “Özellikle doğalgaz çevrim santralleri, bu yıl sonuna kadar yapılanlar tamamlandığında yaklaşık bin 100 MW'a ulaşacak. Buna jeotermali de dahil ettiğimizde bir iki yıl içinde Denizli, bin 500 MW ile bölgesinde göremediğimiz kadar ciddi miktarda enerji üreten bir yapıya kavuşacak. Bu çalışmada elbette doğalgaz çevrim santralleri büyük görünüyor ama bunlar maalesef tamamen dışa bağımlı.” şeklinde konuştu.

Zorlu Enerji’nin yatırımlarının ülke açısından da çok önemli olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti: “Şu ana kadar 30-40 MW’lık jeotermal elektrik santralleri yapılabiliyordu ama bugün yapılanın, 100-200 MW enerji üretebilecek kurulu güce sahip santrallerin, yerli ve yenilenebilir enerjiyle yapılabileceğini göstermesi açısından ülke anlamında çok moral veren bir çalışma olduğuna inanıyoruz.”