İSTANBUL (CİHAN)- Yiğit Akü, elektrikli araçlar için gerekli olan lityum-iyon bataryaların üretimi adına bir Ar-Ge laboratuarı kurdu. Toplam 1 milyon dolar kaynak ayrılan laboratuar, Türkiye’de bir ilk olurken Avrupa’nın da sayılı üslerinden olmaya aday.
Petrol fiyatlarının devamlı artması tüm firmaları alternatif kaynaklar konusunda araştırmaya itiyor. Araştırmaları gören otomotiv sektörü elektrik enerjisiyle daha uzun yol kat edebilmek için düğmeye bastı. Türkiye’de Ar-Ge faaliyetleri konusunda çıtasını her geçen gün büyüten Yiğit Akü, elektrikli otomobillerde kullanılan ve kısa adı Lİ-ON olan şarj edilebilir lityum-iyon bataryaları üretmek üzere Ar-Ge üssü kurdu. 1 milyon dolar harcama yapılan laboratuar, 1 senelik fizibilitenin ve literatür araştırmasının ardından açıldı.
66 BİLİM ADAMI ÇALIŞACAK
Yiğit Akü, araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla sektöründe adından söz ettirmeyi öngörüyor. 66 bilim adamının görev alacağı laboratuar Türkiye'de bir ilk olurken Avrupa'nın sayılı üslerinden olmayı aday.
Yiğit Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender konuyla ilgili yaptığı açıklamada otomotiv sektöründe Ar-Ge faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını, firma olarak bu alana yaptıkları yatırımlarla Türkiye’nin hedefini de büyüttüklerini belirtti. Büyükkalender, ülkede Ar-Ge yatırımlarına milli gelirden ayrılan payın senelerce yüzde 1’in altında kaldığına işaret ederken, “Her sene artan miktarlarda Ar-Ge’ye kaynak ayırıyoruz. Bu faaliyetler 2002’de ciromuzun yüzde 0,5’ine tekabül ediyordu, rakamı 2008’de yüzde 2’ye çıkardık. Bu sene de ciromuzun yüzde 4’üyle üretimde bulunacağız.” dedi.
Bir teknoloji firması olarak dünyayı yakından izlediklerini ve etkin olmayı esas aldıklarını anlatan Büyükkalender, şunları ifade etti:
“Yiğit Akü, elektrikli araç aküleri konusunda çalışmalarını her geçen gün yeni ve ileri bir çizgiye taşımaya hedefliyor. Ar-Ge yatırımlarımızın şekillenmesinde de bu konuya öncelik veriyoruz. Bunu da yeni kurduğumuz laboratuarımızla ortaya koyduk. Hedefimiz elektrikli araçların aküsü olan li-on bataryalarının üretiminde Avrupa birincisi olmak. “

CİHAN