İzmir Altındağ’da 35 yıl mobilya firmalarında cila dekorasyon işleri yapan 50 yaşındaki Eyüp Sayman, 1 yıl önce ailesi ile birlikte geldiği Denizli’de, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan aldığı 10 bin liralık kredi ile ‘Murat Cila’ isminde kendi işyerini açtı. Kendisinin İzmirli olduğunu, Bozyaka da oturup Altındağ’da 15 yaşından itibaren cila üzerine çalıştığını belirten Eyüp Salman, çalıştığı firmalarda işlerin bozulması nedeniyle ailesiyle birlikte bir yıl önce Denizli’ye geldiğini söyledi. Bir arkadaşından vakfın iş kurmak isteyenlere kredi verdiğini duyduğunu ve başvuru yaptığını ifade eden Sayman, “İzmir’den Denizli’ye gelince ilk aylarda çok sıkıldım. Zor günler geçirdim. Gündelik işlerde, geçimimi sağlamaya çalışıyordum. İşyeri açmak için vakfa başvurdum. Evraklarımı tamamladıktan sonra yaklaşık 5 ayda 10 bin liralık kredim çıktı. Aldığım kredi ile işyerimde kullanacağım makinelerle boyaları aldım. Yaklaşık iki aydan bu yana da 200 metre kare genişliğinde kendi işyerimde çalışıyorum. İşlerimde çok iyi. Yanıma en az 4 eleman daha almak istiyorum. İşlerim böyle giderse vakıftan aldığım krediyi zorlanmadan geri ödeyebilirim” diye konuştu.

Altı yıl vadeli

Yerel Girişimler Projesi kapsamında İş Kurma Yardımı adı altında aldığı 10 bin lira kredinin 2 yıl ödememiz 6 yıl vadeli ve sıfır faizli olduğunu belirten Sayman, “Vakıftan aldığım kredinin geri ödemesine iki yıl sonra başlayacağım. Ödememde yılda bin 600 lira olacak ve altı yıl devam edecek. Aldığım paraya da hiçbir zaman faiz işlemeyecek. Yıllık vakıf ödememi bu şartlarda hiç sıkışmadan çıkartabilirim. Vakıf olmasaydı ben 10 bin lirayı bulup işimi kuramazdım. Vakıf sayesinde kendi işimin patronu oldum. Elinde mesleği olanlar, benim gibi işyeri açmaya gücü yetmeyenler vakfa başvursun. Herkes üretime katılsın. İnsanın kendi işinde çalışması kadar güzel bir şey yok. Kendi işyerimde kendi ustalığımı konuşturacağım. Denizli’nin en büyük dört mobilya mağazasıyla da anlaştım. Onlardan gelecek siparişleri ” dedi.

Kaliteli malzeme ve ustalık önemli

Her işte olduğu gibi cila işlerinde kaliteli malzeme kullanılmasının ve ustalığın çok önemli olduğunu hatırlatan Sayman, müşteri memnuniyetini her şeyin üzerinde tuttuğunu söyledi. Tüm ahşap malzemelerin üzerine müşterinin isteği renk ve tonda boya ve cila yapabildiğini anlatan Sayman, “Ahşap üzerine düz renkleri atmak en kolayıdır. Ben müşterinin seçtiği ahşap ürünlerin üzerine farklı renklerde ve tonlarda desen çalışmayı daha çok seviyorum. İzmir’de de yaptığım işler zıt renklerin uyumu ile ilgiliydi. Boya ve cila yapmak ustalık ve temizlik gerektirir. Boya ve cilanın atılacağı yerin tozdan topraktan arındırılmış olması lazım. Ustanın gözüyle, yılların tecrübesiyle boyanın kalınlığı ve rengin tonu iyi ayarlanırsa ortaya ahşap sanat eserleri çıkar” şeklinde konuştu