Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi tarafından, MÜSİAD Denizli Şube binasında düzenlenen “Ulus, Millet, Medeniyet: Barış sürecinin dinamikleri” konulu konferans, Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Dr. Mustafa Özel’in katılımıyla gerçekleştirildi.

“AVRUPA; 1500’ÜN ÜZERİNDE KAVMİN BİRLEŞİMİNDEN OLUŞUYOR”
Ulus, Millet, Medeniyet kavramları ile ilgili bilgi veren Dr. Mustafa Özel; “Bir ulusu meydana getirebilmek için bir takım girdiler lazım, Önce bir dil lazım, sonra bir din veya mezhep lazım, kültürel değerler lazım… Ama en önemlisi bu girdilerden bir ulus yaratmak için birleştirici bir felsefe lazım. O felsefenin ana unsuru da “Yakın Tarihi” unutmaktan geçiyor. Bunu nasıl yapıyorlar?  Ordular ve ilkokullar sayesinde yapıyorlar, eğitim sistemi ile yapıyorlar. Unutma kabiliyeti olan topluluklar ulus olur, unutma kabiliyeti olmayan topluluklar, ulus olamazlar. Avrupa ulusları ve Avrupa toplumları unutarak, unutabilerek uluslaştılar. Küçük küçük toplulukları birleştirerek, daha büyük, daha güçlü bir sistem kurdular. Bugünkü Avrupa’yı oluşturan devletler 1500’ün üzerinde kavmin birleşiminden oluşmaktadır.” Şeklinde konuştu.



“BÜYÜK BİR BÜTÜN İKEN, 30 PARÇAYA BÖLÜNDÜK”
Uluslarımızın bölünerek ortaya çıktığını belirten Dr. Özel, “Bizler ise büyük bir bütün iken, 30 parçaya bölündük… Bizim uluslarımız bölünerek ortaya çıktı. Türkiye’de ulusçuluk tutmadı. Çünkü tutabilir bir şey değildi. Müslüman bir topluluk Müslüman olduğunu hissettiği sürece millet olur, ümmet olur, ulus olamaz... Millet kelimesinin alternatifi yoktur. Diğerleri kavimdir, Boşnak bir kavimdir, Türkmen bir kavimdir, Kürtler bir kavimdir. Bizler artık milli devletten medeni devlete geçmemiz lazım. İnsanların yürüttüğü hiçbir sistem ebedi değildir. Zamanında Osmanlı; Medeniyet kavramının en güzel örneğini vermiştir. Çok farklı diller, çok farklı desenler, birbirine düşürülmeden, bir arada yaşayabilmiştir.” dedi.

“TÜRK ULUSÇULARIN YAPTIĞI HATAYI, KÜRT ULUSÇULAR YAPIYOR”
1920’li yıllara dikkat çeken Dr.Özel, “Bir zamanlar; Türk ulusçularının yaptığı hatayı, bugün Kürt ulusçular yapıyor. Kürt hareketlerine, yasal ve yasal olmayan çerçevede hakim olanlar 1920’li yıllardaki Türk ulusçularının seviyesi kadar… Az eğitimli Türk ulusçusu kadar, az eğitimli kürt ulusçusu da bizim problemimizdir. Onları da eğitmemiz lazım. Diyeceksiniz ki “adam silah çekmiş” Biz eğitmezsek alman eğitecek, Rus eğitecek!… Onlara da sahip çıkmamız lazım. Bizim diyebilmemiz lazım. Osmanlı’nın yaptığı gibi “Bizimsemek” lazım” şeklinde konuştu.

DİĞER UNSURLARI BİZİMLE BİRLİKTE YÜRÜMEYE RAZI ETMELİYİZ
Büyük bir nehir gibi olmamız gerektiğini söyleyen Dr.Mustafa ÖZEL, “Bizim büyük bir millet olma potansiyelimiz var, şansımız var, imkânımız var ama bunu bir medeniyet perspektifi çerçevesinde, medeniyet derinliği içerisinde yaparsak çok sayıda unsuru bizimle birlikte yürümeye razı edebiliriz. Biz buna mecburuz…  Büyük bir nehir gibi olmak, kendi menfaatlerini gözeterek o nehre katılmasını sağlayan dereler ile yol almak lazım. Milletleşmek böyle bir şeydir… Akmayı bilmek lazım” ifadelerini kullandı.