Türkiye’de organik tarımdan seraya, inşaat sektöründen, meşrubat sanayiine, dondurulmuş gıdadan meyve sebze muhafazasına kadar birçok sektörde kullanılan karbondioksit ihtiyacının yüzde 70'i Denizli’de bulunan Linde tesislerinden karşılanıyor.

Linde’nin Denizli Karbondioksit Tesis Yöneticisi Ozan Cepli, Sarayköy ilçesi Karataş köyünde bulunan fabrikalarını gazetecilere gezdirdi. Zorlu Enerji’nin çıkardığı jeotermal sulardaki karbondioksit gazının paslanmaz bir boruyla Linde’nin tesislerine geldiğini ifade eden Cepli, “Kuru buz olarak da bilinen karbondioksit karı çok etkili ve kullanımı basit olan bir soğutma yöntemidir. Kar püskürtme boruları veya özellikle karıştırıcı, saklayıcı, karton kutulardaki veya doğrama ve paketleme yerlerindeki ürünlerin soğutulması için özel olarak tasarlanmış püskürtücülerle en verimli şekilde kullanılır. Sıvı karbondioksit, atmosfer basıncına girdiğinde eksi 79 derecede katı hale gelir. Bir gıda maddesiyle temas haline girdiğinde, karbondioksitin yoğun bir soğutma etkisi vardır.” dedi.

Linde’nin Dri-Pack soğutma sistemlerinin dayanıksız gıdaların soğutulması için doğrudan paketlenen kutularda anlık soğutma sağladığını vurgulayan Cepli, “Dri-Pack sistemi, et ürünleri veya çabuk bozulabilen diğer gıda maddelerinin paketlerine otomatik olarak daha önceden belirlenmiş bir miktar karbondioksit karını düşük bir hızda göndermek için tasarlanmıştır. Bu işlemin düşük hızda gerçeklemesi, diğer tasarımlarda oluşan deliklerin oluşmasını ve karbondioksit gazının kaybını önler.” diye konuştu.

‘23 BİN TON SIVI KARBONDİOKSİT ÜRETTİK’

Sıvı karbondioksitin en fazla meşrubat sanayiinde kullanıldığını, Türkiye’nin karbondioksit gazının yaklaşık yüzde 70 ihtiyacını karşıladıklarını vurgulayan Cepli, “Karbondioksitte lider şirket Linde’dir. Basınç düştükten sonraki kuru buz maddesi eksi 79 derecedir. Şoklama sanayiinde kullanılır. Et tesislerinde ve gıdada kullanılır. Karbondioksit havadan ağırdır. Havayı bastırarak mikrobiyolojik faaliyete izin vermez. Seralarda yüzde 40'a varan meyve ve sebze üretimine faydası olur. Geçen yıl 23 bin ton sıvı karbondioksit ürettik.” şeklinde sözlerini tamamladı.