Türkiye’de ilk defa gezginci arıcılığı desteklemek amacıyla yürütülecek "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması" projesiyle, Muğla’da arı konaklama noktaları tespit edilerek arıcılık faaliyetleri web tabanlı bir sistemle yürütülecek. 
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği ve Muğla İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğü ile ortak yürüteceği projede, Muğla‘da 260 köy ve 365 mevkideki 3506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek bu alanların işaretlemesi yapılacak. Gerek organik arıcılığın yapılabileceği gerekse arı ekotiplerinin korunacağı konaklamaya uygun yeni konaklama noktaları veizole alanların araştırılacağı projeyle belirlenen koordinatlar web tabanlı veri-tabanına aktarılacak ve bölgenin konaklama haritası oluşturulacak. 
Muğla ilindeki yerli arıcı ile her yıl Muğla’ya gelen gezginci arıcı profilini, sayısını, koloni ekotiplerini ve sayısını, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini, afetlerde özellikle kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, ilin üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayabilecek veritabanı sayesinde arıcılar uygun arı konaklama alanlarına yönlendirilecekler. Geçtiğimiz günlerde, GEKA’nın Denizli’deki merkezinde Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü adına proje protokol sözleşmesini imzalayan müdür yardımcısı Enver Aydın gerçekleştirilecek proje ile Türkiye’de arıcılık faaliyetinde bulunan vatandaşlarımızın girdi maliyetleri önemli ölçüde azaltılırken daha sağlıklı, izlenebilir ve güvenilir arı ürünleri üretimi yapmaları sağlanacağını söyledi.
GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ise, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların bölge kalkınmasına yön verecek araştırma, fizibilite ve planlama çalışmalarına destek verdikleri Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında, 2013 yılında Bölgeden 29 projeyi desteklediklerini ve 2014 yılında programa üniversitelerin fakültelerinin de başvuru yapabileceğini belirtti. Alata, ajanstan destek alan ‘Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması’ projesi kapsamında ilk defa gerçekleştirilecek uygulamaların Türkiye’de arıcılık sektörüne farklı bir bakış açısı getirerek bu sektörün gelişiminde olumlu etkilerinin olacağını söyledi.
GEKA’nın Bölgenin öncü sektörlerinden olan arıcılığın gelişimine oldukça önem verdiğini dile getiren Süleyman Alata, "Geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz Mali Destek Programlarında sektöre yönelik Muğla’dan 3 projeye ve 2012 yılında Marmaris’te düzenlenen Uluslararası Muğla Çam Balı ve Arıcılık Kongresine destek verdik. Bu yıl Fethiye’de 4. kez düzenlenecek Kongreye tekrar destek vererek Dünya çam balı üretiminin yüzde 75’ini sağlayan Muğla’da sektörün gelişimine yönelik her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz" dedi.