Tüketiciler Derneği (TÜDER), bankalarla kredi sözleşmesi imzalayan tüketicilerin 14 gün zarfında ceza bedeliyle karşılaşmadan sözleşmeden dönebileceklerini bildirdi.
TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankadan kredi çeken tüketicilerin birtakım sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

"Yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle tüketiciler, kredi sözleşmesi imzaladıktan sonra 14 gün zarfında herhangi bir cezai şarta muhatap olmadan sözleşmeden dönebilecek" diyen Ağaoğlu, "Bu konuda daha önce çok şikayet geliyordu. Kredi sözleşmesini imzaladıktan sonra aile yakınlarıyla görüştüğünde aslında heyecanla yanlış yaptığını, bütçesinin o taksitleri ödemeye müsait olmadığını anlıyor ama caymak istediğinde de cayamıyordu. Şimdi getirilen bu imkan tüketicileri bu konuda rahatlattı" şeklinde konuştu.

KULLANDIĞIN KADAR ÖDE

Tüketicilerin, krediden cayma ve herhangi bir ceza ödememe hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, bunun önemli olduğunu dile getirdi.

Ağaoğlu, "Diyelim, 100 bin lira kredi çektiniz, 2 ay kullandınız. Siz bunu 100 ayda ödeyecektiniz. 2 aylık taksidi ödediniz, bu noktada kalan parayı bir defada ödeyebildiğiniz takdirde size ne faiz yükleyebilir, ne de ceza isteyebilir. Tüketici kredisi çektikten sonra 14 gün zarfında cayma hakkınız var. Ayrıca, 14 günden sonra da cayma hakkınız var. Ne oluyor o zaman, kullandığınız süre kadar faiz ödüyorsunuz, geri kalan faiz siliniyor" bilgisini paylaştı.

"KONUTUN TESLİM ANINA KADAR CAYILABİLECEK"

Yeni kanunda tüketici ve konut finansman kredisinde değişikliğe gidildiğini vurgulayan Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüketiciler, krediyi almaktan 14 gün zarfında ceza ödemeden cayabilecekler, ancak konut kredisi kullanan tüketicilere getirilmiş birtakım haklar var. Bunlar da 14 gün zarfında ceza ödemeden cayma hakkına sahip olmalarının yanı sıra konutun teslim anına kadar da cayabilecekler. Konutu almaktan caydıkları takdirde inşaat firmasına, yani satıcıya konut bedelinin yüzde 2'sini geçmeyecek şekilde cayma tazminatı ödeyecekler. Bankadan kredi kullanmışlarsa bankaya 36 ayı geçmeyen vadelerde kredi ana bedelinin yüzde 1'ini, 36 ayı aşan vadelerde ise yüzde 2'yi aşmayacak şekilde erken ödeme bedeli vermek zorundadırlar. Daha önce hangi vadede olursa olsun, kredinin erken kapatılması halinde bu oran yüzde 2'ydi."

SADECE YASAL GİDERLER ÖDENECEK

Ağaoğlu, Yeni Tüketici Kanunu'nun, sadece tüketici kredilerinde değil, konut finansman kredilerinde de cayma hakkı getirdiğine işaret ederek, aynı şekilde 14 günde hiçbir ceza ödemeden, sadece yasal giderleri üstlenmek suretiyle vazgeçebileceğini vurguladı.

Konut finansman sözleşmelerinin vadesi 36 aydan az kalmış ise kredinin erken kapatılması durumunda yüzde 2'lik cayma bedelinin yüzde 1'e düşürüldüğünü belirten Ağaoğlu, "Tüketicilerimiz, bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan uzak durmalı, borçla temin edecekleri ürünlerin bedellerinin yine kendi keselerinden ödeneceğini göz ardı etmemeli, ayağını yorganına göre uzatmalıdır" şeklinde konuştu.