Denizli Ziraat Odası Başkanı Hemdi Gemici, dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği bölgede sulama probleminin çözülmesi halinde üretimin zirveye çıkacağını söyledi. Pamuk üretiminin yapıldığı Denizli ve Büyük Menderes ovasında sulamanın elektrikle çalışan pompalarla yapıldığını, bununda sulama maliyetini en az üç kat arttırdığını söyleyen Gemici, “Sulama probleminin 2014 yılında çözülmesini bekliyoruz. Yapımı tamamlanan Cindere Barajından sulama suyu kendi cazibesi ile tünellerden geçerek gelecek ve açıktan bizim su kanallarımıza girecek. Bu sayede ovada 110 bin dekar verimli tarım arazisinin cazibeli suyla sulanması sağlanacak. Cazibeli su ile sulama yapan üreticiler dekar başına 22-25 lira arasında ücret öderken, elektrikle çalışan pompalar yardımı ile sulama yapan üreticilerimiz dekarı 77 liradan suluyor. Aradaki üç kat sulama ücreti üreticimizin belini büküyor. Bunun yanında sulama kooperatiflerinin geçmişe dönük elektrik borçları nedeniyle zaman zaman elektrik kesintileri de yaşanıyor. Bu zamanlarda pompalar durduğu için sulama yapılamıyor” diye konuştu. 
Pamuk üretim artıyor
Denizli’de 2000’li yıllarda 165 bin dekar alanda 68 bin ton pamuk hasadı yapılırken, girdi maliyetlerinin yüksekliği, yanlış tarım politikaları ve devlet desteğinin azlığı nedeniyle pamuk üretiminin 2007’li yıllarda 28 bin dekar alanlara kadar düştüğünü hatırlatan Gemici, “Denizli’de son yıllarda azalan pamuk üretimi artmaya başladı. 2010 yılından önce 60 bin dekar alanda yapılan pamuk üretimi bu yılki verilere göre 50-55 bin dekar alanda yapılıyor. Geçmiş yılları yakalamaya başladık. Geçen yıl 28-30 bin ton civarlarında pamuk hasadı yapmıştık. Kütlü pamuğun kilogramı 1200-1300 lira aralığında satılmıştı. Bu fiyatlara devlet tarafından da kilogram başına 0.46 kuruş destek verilmişti. Bu yıl devlet desteği kilogram başına 50 kuruş olacak. Denizli ve Büyük Menderes ovasının Söke’ye kadar olan ki kısmı dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği alanlar. Bu alanlarda üretilen pamuklar dünyanın hiçbir yerinde üretilen pamuğu ile kıyaslanamayacak kadar eşsiz bir öneme sahip. Pamuk üreticimizin başka ülkelerdeki pamuk üreticileri ile boy ölçüşebilmesi için devletin üreticinin üstündeki giderleri azaltması gerekiyor” diye konuştu.
Kazanan çiftçimiz ve ülkemiz olacak
Başkan Gemici, suyla ovadaki verimli tarım arazilerinden yılda iki ürünün alınmasının mümkün olduğunu hatırlatarak, “Çiftçimizin sulama sorunu kalıcı bir şekilde çözüme kavuştuğunda üreticimiz sulanabilir tarıma yönelecektir. Pamuk sulama ile yeniden can bulacak. Üretici daha az maliyetle pamuğunu üretecek, diğer ülkelerdeki üreticiler ile baş edebilecektir. Dış ülkelerin kaliteli Türk pamuğuna olan ihtiyacı yeniden canlanmaya başlayacak. Sonuçta çiftçimiz kazanacak. Türkiye kazanacak.” Diye konuştu.