Denizli'den İzmir Alsancak ve Aliağa limanlarına ihraç edilecek mermer ve tekstil yükünü taşıyacak yeni demiryolunun ücretlerinin kamyonla taşımaktan pahalı olmasına sanayiciler sert tepki gösterdi. İldeki 28 sivil toplum kuruluşunun çatı kurumu olan Denizli Platformu'nun dönem sözcüsü olan Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, 30 tonluk bir kamyonla 30 kamyonluk yük taşıyan bir trenden limana daha ucuz mal taşımayı anlamakta güçlük çektiklerini, TCDD’nin bir an önce yarı fiyatına kadar indirime gitmesi gerektiğini söyledi.

İzmir'in Aliağa ilçesinden trenle bir malı getirdiklerinde 18-20 dolar verirken aynı yükü kamyonlar getirdiklerinde 16 dolar verdiklerini belirten Keçeci, “Bir de Aliağa’dan trenle getirirsem üç aktarma yapıyorum ama kamyonla yaparsam anında bindiriyorum. Bir kamyon düşünün, içinde bir şoförü, sekiz lastiği, bir depo mazotu var, 30 ton yük taşıyor. Bir tren düşünün, bir motoru, makinesi var, arkasında 30 tane Katar taşıyor. Aynı mazotla, aynı makinistle birisinin bir taşıdığını, öteki 30 taşıyor. Biri lastiğin üzerinde, diğeri çeliğin üzerinde dönüyor. Demiryolunda bir kez tesis yapılıyor, karayolunda her yıl yol düzenlemesi yapılıyor. Şimdi ekonomik olarak bakarsak, hangisinin ucuz olması lazım?” dedi.

TCDD’nin demiryollarını ve tesisleri yaptıktan sonra elini vicdanına koyup ona göre hesap yapması gerektiğini söyleyen DSO Başkanı Keçeci, “Bizim yükleri, bedelinin yarısına taşımak zorunda olduğuna inanıyorum. Eğer biz dünyayla ithalat ve ihracatta, yatırımlarımızda rekabet edebileceksek, özellikle Denizli için en önemlisi lojistiktir. Bugün limana ulaşmanın bedeli 15 ile 20 dolardır. Bugün 1 dolara ihale alıp 1 dolara ihale kaybediyoruz. Mantıklı bir taşıma sistemiyle İzmir Limanı'na 15-20 dolara taşıttığımız bu yükü 10 dolara taşıtabilirsek, iddia ediyorum Denizli sanayisi bugünkü yerinden iki misline çıkar. Sanayicinin, yola verdiği para kadar para kazanmadığını iddia ediyoruz.” diye konuştu.

Honaz ilçesinde 2007 yılından bu yana devam eden çalışmalar çerçevesinde Kaklık Lojistik Merkezi ve İzmir’e ulaştıran demiryolları, 12 milyon lira harcanarak tamamlanmıştı. Şu anda TCDD'nin burada uyguladığı ücret, karayoluna göre daha pahalıya geliyor.